Zelenski zatražio od Izraela prodaju moćnog oružja: "Molimo vas, pomozite nam..."

2
Radiosarajevo.ba
Zelenski zatražio od Izraela prodaju moćnog oružja: "Molimo vas, pomozite nam..."
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prilikom obraćanja izraelskom parlamentu putem video veze, da će njihova zemlja morati živjeti s odlukama koje donosi o tome hoće li pomoći Ukrajini da se zaštiti od ruske invazije.

Povlačeći usporedbe između ruske ofanzive i "konačnog rješenja" - plana nacističke Njemačke da istrijebi Židove - Zelenski je problematizirao nevoljkost Izraela da proda proturaketni sistem "Željezna kupola" Ukrajini.

"Svi znaju da su vaši sistemi proturaketne obrane najbolji... I da, definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih židova", rekao je Zelenski koji je i sam židov.

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

"Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili ne vrši pritisak na rusku ekonomiju. U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre. Narode Izraela, morate živjeti sa svojim odgovorom", dodao je.

U svom video obraćanju također je citirao pokojnu izraelsku premijerku Goldu Meir riječima "mi želimo živjeti, ali naše komšije žele nas mrtve", prenosi Jutarnji.

"Ostajemo, spremni smo na kompromis", dodao je i povukao paralelu između sadašnje Ukrajine i "historijata izraelske države".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije