Janša nakon posjete Zelenskom: Ruska vojska nikada neće osvojiti Kijev

11
Radiosarajevo.ba
Janša nakon posjete Zelenskom: Ruska vojska nikada neće osvojiti Kijev
Foto: EPA-EFE / Janša posjetio Zelenskog u Kijevu

Ruska vojska nikada neće zauzeti Kijev, izjavio je u četvrtak slovenski premijer Janez Janša govoreći o utiscima boravka u Kijevu koji je posjetio u utorak zajedno s poljskim i češkim premijerom te razgovarao s ukrajinskim liderima.

Govoreći za Slovensku televiziju, Janša je rekao da je to bio posjet ohrabrenja ukrajinskom vodstvu.

"Prvenstveno, taj posjet je bio demonstracija da Ukrajinu nismo otpisali," naglasio je Janša, dodavši kako su se brojni diplomati, predstavnici međunarodnih organizacija i korporacija iz ukrajinske prijestolnice povukli još prije napada Rusije na Ukrajinu.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

"Za njih je to bio znak da nisu otpisani, da se ne radi samo o podršci izdaleka nego da neko vjeruje da će se oni odbraniti i pobijediti", dodao je Janša.

Po njegovim riječima, napadi na centar Kijeva su relativno rijetki i grad nije opkoljen.

"Kijev se napada s istoka i zapada, ali snage koje napadaju grad su preslabe da bi ga zauzele. Ruska vojska nikad neće osvojiti Kijev", ustvrdio je slovenski premijer.

Prema Janšinim riječima, mogu se napraviti mnoga poređenja između agresije Rusije na Ukrajinu i agresije Jugoslavenske narodne armije na Sloveniju.

"Što se tiče ideologije, morala, spremnosti žrtvovanja života za cilj u vojnom sukobu, to je vrlo slično vremenu kada su oni napali Sloveniju. Slično o NATO-u govore ruski ročnici koji su ratni zarobljenici u Ukrajini. Vjeruju da su u sukobu s agresorom, s NATO-om, a ne s bratskim narodom".

Janša je uvjeren da je moral nizak i na ratištima, jer ruska vojska posljednjih sedam dana nije napravila vidljiv napredak.

Na pitanje gdje se sastao sa Zelenskim, Janša je odgovorio da su se sastali na prvom spratu Predsjedničke palače i to ne u podrumu, ali uz stroge mjere sigurnosti, piše RTVSLO.si.

Inače, prema Janšinim riječima, Kijev se nikako ne ponaša kao poraženi grad, po njegovom mišljenju, glavni grad se neće predati. Što se tiče razgovora o konkretnijoj opskrbi oružjem, Janša je rekao samo da je sve to ranije dogovoreno. Trojica premijera također su se sastala s drugim ministrima o prijedlozima za mirovni sporazum. Od Ukrajine se također očekuje da će dati prijedloge koje Rusija neće moći odbaciti nakon što se zaustavi ruska voska i više ne može napredovati.

"Dok ne bude primirja, dok oružje ne utihne, neće biti ozbiljnih pregovora", uvjeren je slovenski premijer.

Ponovo je iznio i svoju ideju o uvođenju zone zabrana letenja iznad Ukrajine kako bi se olakšala odbrana Ukrajinaca od ruske agresije, makar je NATO savez tu zamisao odbio jer bi dovela do otvorenog sukoba s Rusijom.

Janša tvrdi da su tu ideju već podržale tri države članice NATO-a i da je uvjeren kako će podrška tom prijedlogu rasti, prenosi Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije