Zelenski UN-u pustio strašnu snimku: "Rusi su ubijali iz užitka"

1
Radiosarajevo.ba
Zelenski UN-u pustio strašnu snimku: "Rusi su ubijali iz užitka"
Foto: PrtScr / Facebook / Zelenski danas tokom obraćanja UN-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da se ne smije izbjeći odgovornost Rusije čije je vojnike optužio za "najgore ratne zločine" od Drugog svjetskog rata.

Zelenski je prikazao kratak video spaljenih, krvavih i osakaćenih trupala, uključujući i djece, u Irpinu, Dimerci, Mariupolju i Buči (video možete pogledati na kraju ovog teksta, ali napominjemo da je izrazito uznemirujući i da nije namijenjen mlađoj publici, op.pr.).

Kazao je da su Rusi ubijali iz užitka.

Doveo je u pitanje značaj 15-članog Vijeća sigurnosti koje nije bilo u stanju poduzeti bilo kakve mjere protiv Rusije i njene invazije na Ukrajinu 24. februara, jer Moskva ima moć veta kao i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i Kina.

"Imamo posla s državom koja pretvara svoj veto u Vijeću sigurnosti UN-a u pravo na smrt. Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u tihe robove", rekao je Zelenskij u obraćanju uživo videovezom i pozvao na reformu tog tijela.

Rusija tvrdi da provodi "specijalnu vojnu operaciju" čiji je cilj uništiti ukrajinsku vojnu infrastrukturu i "denacificirati" Ukrajinu te poriče da napada civile.

Ukrajina pak tvrdi da je Rusija na nju, ničim izazvana, izvršila invaziju.

Video počinje od 1:15:30:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije