Volodimir Zelenski se obratio Vijeću sigurnosti UN

2
L.S.
Volodimir Zelenski se obratio Vijeću sigurnosti UN
Foto: Printscreen / Twitter UN / Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine prvi put se obratio Vijeću sigurnosti UN od kako traje invazija Rusije na njegovu državu.

U sinoćnjem je obraćanju, koje je i danas ponovio Zelenski iznio tvrdnju da je više od 300 civila mučeno i ubijeno u Buči. Rusija je kategorički negirala optužbe, nazivajući ih "zločinačkim provokacijama" i kaže da će Vijeću sigurnosti iznijeti "empirijske dokaze" da njene snage nisu bile umiješane u zločine.

"Konsistentno uništavaju našu raznolikost, ubijaju što je više civila moguće, ostavljaju zemlju u ruševinama i ispunjenu masovnim grobnicama. Šire svoju propagandu, uništavaju sigurnost, nema garancija koje bi Vijeće sigurnosti moglo osigurati. Gdje je mir, gdje su te garancije koje bi vi trebali garantovati? Ključna institucija koja bi trebala garantovati mir ne reaguje, cijeli svijet sada vidi šta je nama urađeno. Geografija je drugačija, ali je zločin isti", kazao je između ostalog Zelenski. 

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Podsjetio je diplomate na Povelju UN-a i njene članove, da je u osnovi nje mir, koji je prekršen, nisu reagovali iako su vidjeli zločine koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata. 

"Namjerno pucaju u civile koji pokušavaju pomoći ranjenim. Namjerno stvaraju uslove kako bi došlo do većeg broja mrtvih. Puno je gradova o kojima svijet mora saznati šta se dešava. Na desetine je gradova sličnih Buči. Svi znamo šta će Rusi reći o ratnim zločinima, oni će okrivite sve druge kako bi opravdali svoje aktivnosti", tvrdi Zelenski. 

Ukrajinski lider se već obratio putem videlinka u više od deset skupština - uključujući Kongres SAD, britanski parlament i EUropski parlament.

"Ubijali su žene izvan njihovih kuća kada su samo pokušale nazvati nekog. Ubili su cijele porodice, odrasle osobe i djecu, a potom su pokušali spaliti njihova tijela", rekao je Zelenski.

Potom je dosta detaljno opisao zločine koje su počinile ruske trupe:

"Civile su ubijali na cesti, ispred njihovih kuća, bacali ih u bunare i gazili ih tenkovima nasred ulice samo iz "užitka". Otkidali su njihove udove i rezali im grkljane. Žene su silovali i ubijali ispred njihove djece. Čak su im odrezali i jezike jer ih nisu željeli slušati", opisivao je grozote Zelenski.

U Buči, gdje su pronađene masovne grobnice nakon što je Ukrajina vratila grad od ruskih snaga, ubijeno je najmanje 300 civila, ponovio je Zelenski.

Diplomate su na kraju govora Zelenskog ispratile aplauzom.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN razgovara se o situaciji. U nastavku pogledajte obraćanje predsjednika Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije