Zelenski: Ukrajina treba ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja

1
Radiosarajevo.ba
Zelenski: Ukrajina treba ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajina treba "ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja" kada je u pitanju garancija sigurnosti, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na državnoj televiziji.

Zelenski je kazao da još uvijek nema "konkretnu listu zemalja koje su spremne 100 posto se zauzeti za Ukrajinu". Dodao je da Ukrajina trenutno pregovara o sigurnosnim jamstvima s više zemalja, uključujući Francusku, SAD, Njemačku, Tursku, Britaniju i Poljsku, piše CNN.

"Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni ići do kraja. Potrebna nam je skupina zemalja koja nam može unutar 24 sata isporučiti bilo kakvo oružje. Mora se raditi o državama koje imaju stvarni utjecaj na određivanje sankcija i koje su spremne na mobilizaciju čim nam zaprijeti Ruska Federacija", rekao je Zelenski i nastavio:

Akcija policije u Sarajevu: Specijalci pretresaju kuće Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Akcija policije u Sarajevu: Specijalci pretresaju kuće Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

"Te bi se zemlje udružile. I u roku od 24 sata, dva ili tri dana, uvele bi sankcije, sve blokirale. Jednostavno bi blokirale Rusiju", dodao je.

Kada je rijeć o članstvu u NATO, Zelenski je rekao da bi se Ukrajina pridružila tom vojnom savezu čak i ako je Rusiji nepridruživanje NATO-u uvjet na mirovnim pregovorima.

"Ako nam se sutra ponudi članstvo u NATO-u, bez da pritom riskiramo živote građana, onda ćemo se pridružiti", dodao je, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije