Singapur: Muškarac čeka pogubljenje jer je navodno dilao marihuanu

0
Radiosarajevo.ba
Singapur: Muškarac čeka pogubljenje jer je navodno dilao marihuanu
Foto: Printscreen / You Tube / Tangarajuova porodica

Muškarac Tangaraju Suppiah (46) iz Singapura bit će pogubljen vješanjem zbog trgovine marihuanom, javlja BBC. Aktivisti u Singapuru kažu da je Tangaraju osuđen na temelju slabih dokaza.

Vlasti navode da je izvršenje smrtne kazne za 46-godišnjaka zakazano za sutra 26. aprila. Optuženi je osoba s intelektualnim oštećenjima. Singapur ima neke od najstrožijih zakona protiv droga na svijetu za koje tvrdi da su neophodni za zaštitu društva.

Posljednjih su dana članovi porodice okrivljenog i aktivisti poslali pisma predsjednici Singapura Halimah Yacob u kojima je mole za pomilovanje Tangarajua. Britanski milijarder Sir Richard Branson pozvao je Singapur na obustavu pogubljenja i reviziju slučaja.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Znam da moj brat nije učinio ništa loše. Pozivam sud da pogleda njegov slučaj od početka", rekla je novinarima Leela Suppiah, Tangarajuova sestra.

Tangaraju je osuđen za "sudjelovanje u zavjeri" isporuke jednog kilograma kanabisa iz Malezije u Singapur 2013., piše BBC. Iako nije uhvaćen tokom isporuke, tužitelji su rekli da je on bio odgovoran za koordinaciju. Naveli su da su pratili dva telefonska broja koja je koristio.

Australac uhapšen zbog bonga koji izgleda kao kalašnjikov

Australac uhapšen zbog bonga koji izgleda kao kalašnjikov

Tangaraju je tvrdio da on nije osoba koja komunicira s drugima povezanima sa slučajem. Kazao je da je izgubio jedan od telefona i negirao da posjeduje drugi.

Singapurski zakon nalaže smrtnu kaznu za trgovinu drogom i ima blaže kazne za "dostavljače". U posljednjoj Tangarajuovoj žalbi, sudac se složio s tužilaštvom da je Tangaraju bio odgovoran za koordinaciju isporuke, zbog čega ne može dobiti blažu kaznu.

Pretres u Doboju: Pas tragač u dvorištu kuće nanjušio drogu

Pretres u Doboju: Pas tragač u dvorištu kuće nanjušio drogu

Aktivisti su također izrazili zabrinutost da Tangaraju nije dobio odgovarajući pristup prevoditelju i da je svoju posljednju žalbu morao sam argumentovti jer njegova porodica nije mogla osigurati advokata. Singapurske vlasti kažu da je Tangaraju tražio prevoditelja samo tokom suđenja, a ne ranije. Dodali su da je tokom cijelog procesa imao pristup pravnim savjetnicima.

Stroga pravila Singapura u suprotnosti su s nedavnim potezima njegovih susjeda. Tajland je legalizirao trgovinu kanabisom, dok je Malezija ukinula smrtnu kaznu za teške zločine, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije