Zbog Omicrona cijene nafte ponovo u padu

0
Radiosarajevo.ba
Zbog Omicrona cijene nafte ponovo u padu

Cijene nafte su pale za dva dolara na svjetskom tržištu budući da je sve veći broj slučajeva zaraženih varijantom koronavirusa Omicron u Europi i SAD-u potaknuo zabrinutost ulagača da bi nova ograničenja mogla utjecati na potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 2.01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71.51 dolar. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 2.20 dolara nižoj cijeni od 68.66 dolara.

Nizozemska je u nedjelju uvela blokadu, a mogućnost uvođenja dodatnih ograničenja u vezi s COVID-om 19 uoči božićnih i novogodišnjih praznika nadvila se nad nekoliko europskih zemalja.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Manji ruski izvoz

Američki zdravstveni dužnosnici pozvali su Amerikance u nedjelju da se vakcinišu dodatnom dozom, nose maske i budu oprezni ako putuju tokom zimskih praznika, budući da se Omicron širi svijetom te bi uskoro mogao postati dominantan u SAD-u.

Novi podaci, koji su rani pokazatelj buduće proizvodnje, pokazuju da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao za tri na 589 u sedmici do 17. decembra, što predstavlja najveću brojku od aprila 2020., objavila je firma za energetske usluge Baker Hughes.

Međutim, očekuje se manji ruski izvoz, s planiranim izvozom i tranzitom nafte iz zemlje od 56.05 miliona tona u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na 58.3 milijuna tona u četvrtom tromjesečju 2021., pokazao je tromjesečni raspored izvoza.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 74.23 dolara, što znači da je bila niža za 43 centa nego prethodnog dana trgovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije