SAD / Zastrašujući detalji ubistva novinara: Hoćemo li ga strpati u plastičnu vreću

19. 06. 2019. u 21:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 28

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska pogubljenja, Agnes Callamard, objavila je svoj izvještaj o ubistvu saudijskog novinara  Jamala Khashoggija. Izvjestiteljica je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubistvo, što saudijski službenici odlučno odbacuju. Ovi navodi izazvali su brojne reakcije.

U nastavku teksta donosimo vam stenogram koji je došao u posjed istražitelja, a koji je danas objavio Washington post. 

„Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?", upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika, navodi se u izvještaju specijalne izvjestiteljice UN-a Agnes Callamard.

„Ne. Preteško je“, odgovorio je Salah Al-Tubaggi, forenzičar iz ministarstva unutrašnjih poslova koji je raskomadao i bacio tijelo

Rekao je da će zadatak "biti lagan". "Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo tijelo na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio", nastavlja Tubajgi.

Mutrebu i desetorici drugih zbog zločina se sudi na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir odbacio je izvještaj  kao "ništa novo".

„Izvještaj sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet“, dodao je. 

Jamal Khasoggi, kritičar prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana i kolumnist "Washington Posta", zadnji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Izvjestiteljica je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubistvo, što saudijski službenici odbacuju. 

Mediji su objavili sadržaj nekih snimki, snimljenih u konzulatu, ali UN-ov izvještaj otkriva zastrašujuće nove detalje.

Na kraju razgovora s Tobajgijem, Mutreb pita je li "žrtveno janje" stiglo. 

Nijednom se ne spominje Khashoggijevo ime, ali dvije minute poslije on ulazi u zgradu.

Khashoggi je primljen u konzulovom uredu na drugom spratu, gdje susreće Mutreba, kojeg je poznavao jer su radili u saudijskoj ambasadi u Londonu nekoliko godina prije. 

SMS poruka

Mutreb kaže Khashoggiju da pošalje sinu SMS poruku.

„Šta da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet“, odgovara Kašogi.

"Skrati to", odgovara Mutreb. "Skini svoju jaknu" 

"Kako bi se to moglo dogoditi u konzulatu?", kaže Khashoggi. "Neću ništa napisati", dodao je.

"Napišite gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi vama pomogli jer na kraju ćemo Vas vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se u konačnici dogoditi; neka ovaj problem dobro završi", rekao je Mutreb.

Callamard je u srijedu objavila kako postoje ozbiljni dokazi da su saudijski prestolonasljendik Mohamed bin Salman i drugi visoki dužnosnici direktno odgovorni za ovo ubistvo.

U njenom izvještaju piše da bi se na temelju tih dokaza trebala pokrenuti nepristrana međunarodna istraga. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Ankara "snažno podržava" poziv UN-a da se istraži uloga Bin Salmana i drugih saudijskih dužnosnika u ubistvu disidentskog novinara "Washington Posta".

Mnogi aktivisti zatvoreni

Callamard je ocijenila da se slučaj Khashoggija mora sagledati u kontekstu pritvaranja i mučenja drugih novinara i aktivista zadnjih godina.

„Prijestolonasljednik je najblaže rečeno odobravao takvo ponašanje i dopuštao ponavljanje i eskalaciju takvih zločina“, utvrdila je Callamard. 

Uništavanje dokaza također ne bi bilo moguće bez njegova znanja, zaključila je.

Potraga za pravdom u tom slučaju nije prvenstveno stvar "pronalaska pištolja iz kojeg se dimi i osobe koja ga drži". 

Riječ je o onima koji su "zloupotrijebili ili nisu ispunili dužnosti koje im nalaže njihov položaj na vlasti" u kontekstu naručivanja ubistva.

Callamard smatra da bi se države trebale pozvati na univerzalnu jurisdikciju u tom slučaju, što znači da bi se sumnjivcima moglo suditi izvan Turske i Saudijske Arabije. 

Dvije zemlje poslale su stručnjake da istraže mjesto ubojstva tek dva tjedna nakon što se ono dogodilo, a turski dužnosnici imali su samo šest sati da obave svoj posao. 

Nisu pronađeni tragovi krvi, što po Callamard ukazuje na to da je ubistvo bilo ili planirano i da su bile poduzete mjere da se spriječi širenje tjelesnih tekućina ili da su dokazi uklonjeni.

Turski dužnosnici nisu mogli pretražiti dovoljno rano rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu i nisu ga intervjuirali, kritizirala je.

Uz to, Callamard je pozvala glavnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da pokrene "kaznenu istragu" protiv počinitelja ovog ubistva i uspostavi sudski mehanizam.

Saudijska Arabija započela je sudska saslušanja protiv 11 optuženika u tom slučaju, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Callamard će izvještaj predstaviti na redovitoj sjednici UN-ova Vijeća za ljudska prava koja će se održati u Ženevi.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA