Završena istraga: Saudijska Arabija ubila je Khashoggija, sve je bilo planirano

Radiosarajevo.ba
Završena istraga: Saudijska Arabija ubila je Khashoggija, sve je bilo planirano
Foto: Twitter / Jamal Khashoggi

Saudijski novinar Jamal Khashoggi žrtva je „namjerne, prethodno isplanirane egzekucije“, zaključila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard po završetku prve nezavisne istrage o njegovoj smrti, piše Index.hr.

U dugo očekivanom izvještaju koji je upravo objavljen, specijalna UN-ova izvjestiteljica navodi i krivca: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo „izvansudsko ubistvo“.

Ovaj istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tuči s „odmetnutim“ saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni tužilac priznao da je ubojstvo Khashoggija bilo isplanirano.

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica ne iznosi zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. No Callamard tvrdi da postoje „uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu od strane mjerodavnih vlasti“ o tome „je li prag kaznene odgovornosti prijeđen“.

Khashoggi je bio „potpuno svjestan moći koju drži princ prijestolonasljednik“ i izrazio je strahove o tome što će mu se dogoditi ako se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je pobjegao u SAD u strahu za život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije