Zastrašujuće najave: Moglo bi biti zaraženo milijardu ljudi, a umrijeti 3,2 miliona

Anadolija
Zastrašujuće najave: Moglo bi biti zaraženo milijardu ljudi, a umrijeti 3,2 miliona

Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) je upozorio da će koronavirusom širom svijeta biti zaraženo milijardu ljudi, a da će preminuti 3,2 miliona osoba ako se hitno ne poduzmu mjere u kriznim i ratnim područjima.

Ova međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u New Yorku je objavila izvještaj koji ukazuje na ozbiljne dimenzije pandemije u ranjivim područjima kao što su Afganistan, Sirija i Jemen.

U izvještaju se navodi da bi broj zaraženih koronavirusom širom svijeta mogao dostići milijardu, odnosno 3,2 miliona preminulih od Covid-19. Predsjednik IRC-a David Miliband je kazao da ove brojke trebaju biti upozorenje za sve.

On je kazao da ratom zahvaćena područja još uvijek nisu pogođena koronavirusom te da postoji mali vremenski okvir u kome se može spriječiti širenje zaraze na tim područjima i dostaviti više humanitarne pomoći.

Pretpostavke koje su iznesene u izvještaju temelje se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Imperial College Londona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije