Zastrašujuća analiza uglednog medija: Napad na Hute može pokrenuti ogroman sukob?

5
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuća analiza uglednog medija: Napad na Hute može pokrenuti ogroman sukob?
Foto: X / Britanski i Američki napadi na Jemen

Britanski i američki zračni i pomorski napad na Hute koje podržava Iran u Jemenu je proračunata eskalacija za odvraćanje prijetnji - ali bi ipak mogla izazvati regionalni rat.

Ključni test bit će odgovor militanata Huta, podržanih Iranom. Huti su brzo najavili da će uzvratiti na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru. Svaki ozbiljniji kontranapad mogao bi dovesti do direktnog sukoba s Iranom, nešto što su obje strane izjavile da žele izbjeći.

Ovi napadi predstavljaju najozbiljniju eskalaciju nasilja u regiji od izbijanja rata u Gazi između Izraela i Hamasa. Rizik od pogrešnih proračuna sada je povećan, što može dovesti do nekontrolirane eskalacije sukoba.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Britanski premijer Rishi Sunak opisao je intervenciju kao "ograničenu, neophodnu i proporcionalnu akciju u samoodbrani". Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da će biti još mjera ako prijetnje u globalnom pomorstvu nastave.

Učestvovala su četiri aviona Tajfuna Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, zajedno sa američkim ratnim avionima, ratnim brodovima i podmornicom, naoružani precizno vođenim projektilima i bombama. Podršku su ponudile i Australija, Bahrein, Kanada i Holandija.

Jedna lokacija, na sjeverozapadu Jemena, pod nazivom Bani, korištena je za lansiranje izviđačkih i napadačkih bespilotnih letjelica, dok je druga, na aerodromu u Abbsu, korištena za ispaljivanje krstarećih projektila i dronova iznad Crvenog mora, navodi se u saopštenju Ministarstvo odbrane.

Analitičari ističu da je izazivanje Iranom podržanih Huta predstavljalo izravnu provokaciju, a odluka o ovim napadima u regiji već napetoj zbog rata u Gazi čini situaciju još osjetljivijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije