Udari iz zraka i s mora: SAD i Velika Britanija započeli napade u Jemenu

16
Radiosarajevo.ba
Udari iz zraka i s mora: SAD i Velika Britanija započeli napade u Jemenu
Foto: Kolaž / SAD i Velika Britanija pokrenuli zračne napade na Jemen

Američke i britanske snage su pokrenule zračne napade na pobunjenike Hutije u Jemenu, potvrdili su američki dužnosnici, prema informacijama objavljenim od strane BBC-a.

Napadi su usmjereni na glavni grad Sanu i lučko uporište Hutija, Hudaydah, na Crvenom moru. Američki dužnosnik je izjavio da su napade izvršili avioni, brodovi i podmornice.

Predsjednik SAD Joe Biden potvrdio je da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele napade u Jemenu kao odgovor na nedavne napade Huta na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru. Bajden je naglasio da su ti napadi ugrozili američko osoblje, civilne pomorce, partnere te trgovinu i slobodu plovidbe.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

"Ovi udari direktan su odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u historiji", izjavio je Bajden, dodajući da SAD neće oklijevati s daljnjim akcijama ako bude potrebno za zaštitu ljudi i slobodnog protoka trgovine.

Vođa Hutija, Mohammed al-Bukhaiti, je zaprijetio SAD-u i Velikoj Britaniji, navodeći da će "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj historiji". Saudijska Arabija je istovremeno pozvala na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije.

Napadi su usmjereni na različite ciljeve, uključujući glavni grad Sana, gradove Saada, Zamar te pokrajinu Al-Hudaida. Dužnosnik Huta je nazvao ove napade "američko-cionističko-britanskom agresijom", ističući podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj grupi koja se bori protiv izraelske ofanzive u Gazi.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru, ugrožavajući međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije, koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije