Zaplijenjena slika s potpisom Pabla Picassa

Anadolija
Zaplijenjena slika s potpisom Pabla Picassa
Slika, za koju se vjeruje da je djelo Pabla Picassa, jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća, zaplijenjena je u provinciji Erzurum, na istoku Turske, saopćile su sigurnosne snage te zemlje.

Žandarmerijska komanda u Erzurumu, saopštila je da je slika u ovaj grad stigla iz istočne turske provincije Van i da su je krijumčari pokušali prodati za pet miliona američkih dolara.

Pripadnici žandarmerije zaustavili su vozilo u distriktu Horasan i uhapsili troje osumnjičenih.

Osim Picassove umjetnine, koja je navodno otuđena iz Iračkog državnog muzeja, u akciji su zaplijenjena tri hijeroglifska pisma starih Egipćana.

Preliminarna istraga je utvrdila je da portret mladog nasmijanog muškarca, nosi potpis Picassa iz 1939. godine. Na stražnjoj strani slike nalaze se informacije i pečati koji potvrđuju da slika pripada španskom umjetniku.

Turske vlasti će autentičnost slike utvrditi nakon istrage koju će provesti s predstavnicima glavnog Muzeja u Erzurumu i Odsjeka za historiju umjetnosti Univerziteta Ataturk. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije