"Ja sam čuvar mira": Erdogan zatražio podršku Kurda

Radiosarajevo.ba
"Ja sam čuvar mira": Erdogan zatražio podršku Kurda
/ Anadolija
Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan nazvao je sebe "čuvarem mira".

To je izgovorio dok je pozivao Kurde u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, da podrže ustavne reforme na referendumu u aprilu, kojima se proširuju njegova ovlaštenja.

Od propasti dvogodišnjeg prekida vatre u julu 2015, jugoistok Turske, pretežno naseljen Kurdima, potresaju najžešći sukobi u posljednje tri decenije između kurdskih ekstremista i turskih sigurnosnih snaga, javlja B92.

Prema procjeni Ujedinjenih nacija, oko 2.000 osoba je ubijeno, a do pola miliona raseljeno u sukobu sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Erdogan je u Dijarbakiru kritikovao prokurdsku Demokratsku partiju narodu, koja ima veliku podršku na jugoistoku, a koju turski predsjednik smatra "produžetkom" PKK.

"Ove pristalice PKK stalno govore 'mir, mir, mir'. Da li prazna priča donosi mir? Može li biti mira sa onima koji hodaju okolo sa oružjem u rukama? Mi smo čuvari mira, mi smo čuvari sloboda", poručio je Erdogan dok je više hiljada ljudi, okupljenih, u centru grada mahalo turskim zastavama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije