Zaokret u širenju virusa Covida-19: Problem je porast broja zaraženih izvan Kine

Radiosarajevo.ba
Zaokret u širenju virusa Covida-19: Problem je porast broja zaraženih izvan Kine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 79.360
Umrlih: 2.619
Oporavljenih: 24.973

Sve veći broj zaraženih koronavirusom izvan Kine potvrđuje zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog opasnosti širenja epidemije, ocijenili su u nedjelju stručnjaci, pozivajući na pojačan oprez.

"Epidemija Covida-19 doživjela je zaokret u zadnjih 48 sati. WHO i njegove zemlje članice moraju sada razmisliti o tome da sa strategije suzbijanja pređu na strategiju smanjivanja štete, to jest ograničavanja negativnih posljedica daljnjeg prenošenja virusa", misli profesor Devi Sridhar, voditelj programa Upravljanje u zdravstvu na medicinskom fakultetu u Edinburghu, u Velikoj Britaniji.

U petak je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zazvonio na uzbunu: "U trenutku dok razgovaramo, još možemo zaustaviti epidemiju, ali manevarski prostor se sužava."

Problem je porast broja zaraženih izvan središta epidemije u Kini "koji nisu jasno epidemiološki povezani, nisu bili na putu ni u doticaju s osobama kojima je dijagnosticirana bolest".

Taj stručnjak upozorava da se u novim zemljama u kojima je otkriven virus događa "lančano prenošenje počevši od nepotvrđenih slučajeva", iako u očekivanju točnijih podataka umanjuje ulogu prenositelja epidemije kod asimptomatskih slučajeva.

No misli da se jasno nameće zaključak: "Nužan je pojačan oprez i vlasti moraju pooštriti nadzor, bilo da je riječ o samoniklim slučajevima ili o mogućem uvoženju virusa iz žarišta epidemije."

Novi koronavirus službenog naziva Covid-19 koji se u decembru pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije