Zanimljiv detalj: Šta su lideri SAD i Rusije željeli poručiti izborom kravate

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljiv detalj: Šta su lideri SAD i Rusije željeli poručiti izborom kravate
FOTO: EPA / Vladimir Putin i Joe Biden uoči sastanka

Vladimir Putin je za sastanak izabrao klasičnu ljubičastu kravatu, što može da ukazuje na odlučnost, dok se Joe Biden odlučio za izrazito svijetlu nijansu kravate, ali to ne znači da mu sastanak nije važan i može da signalizira želju da pridobije sagovornika.

"Putin ima ljubičastu kravatu sa sitnim geometrijskim uzorkom, a ovo je prilično klasična opcija. Što se tiče boje, predsjednik je vrlo često bira. Ali ovaj izbor baš sada je veoma zanimljiv, jer ljubičasta je kraljevska boja", kaže savjetnica za poslovni protokol Tatjana Nikolajeva.

Nikolajeva smatra da ljubičasta boja ukazuje na njegovu želju da na bilo koji način i do poslednjeg atoma snage brani interese svoje otadžbine, prenosi RIA Novosti.

Joe Biden i Vladimir Putin - undefined

FOTO: EPA: Joe Biden i Vladimir Putin

Ljubičasta boja, iako je samo boja detalja, a ne glavna boja, takođe ukazuje na originalnost i kreativnost osobe koja je nosi. Prisustvo tankih, diskretnih crvenih linija na kravati govori o odlučnosti, raspoloženju da dinamično, do samog kraja brani svoju pregovoračku poziciju.

Albina Koglova, predsjednica Nacionalne asocijacije stručnjaka za poslovnu etiku, bonton i protokol, označila je Putinovu kravatu kao tradicionalnu, objašnjavajući da postoji takav kodeks - da se takve kravate nose na sastanku najvišeg nivoa. Ona je komentarišući Bidenovu kravatu naglasila i da Amerika i Velika Britanija nisu svjesne činjenice da su na važnim sastancima neophodne kravate u nijansama nalik na bordo.

Primjera radi, Barak Obama je za inauguraciju nosio plavu prugastu kravatu, te u ovom slučaju jasno je da Bidenova svijetloplava kravata "ni na koji način ne ukazuje na to da je sastanak manje važan ili nebitan".

S druge strane, prilično lagana kravata nije dobra samo u smislu protokola, ovo smanjuje čvrstinu njegovom imidžu, pišu RIA Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije