Rusija i SAD saglasne za povratak ambasadora: Pogledajte video obraćanje

0
Radiosarajevo.ba
Rusija i SAD saglasne za povratak ambasadora: Pogledajte video obraćanje
FOTO: EPA / Vladimir Putin

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden danas održali prvi sastanak otkad je Biden 20. januara 2021. godine preuzeo vođenje SAD-a.

Putin je na konferenciji za medije koja se održala ubrzo nakon sastanka rekao da su se on i Biden dogovorili da se ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov i američki ambasador u Rusiji John Sullivan trebaju vratiti na svoja radna mjesta.

"Dvojica ambasadora će se vratiti na svoja mjesta i nastaviti sa svojim radom. Pitanje kada će se to dogoditi tehničke je prirode. Konzultacije o diplomatskim pitanjima počet će uskoro", dodao je Putin.

Antonov i Sullivan proteklih su nekoliko mjeseci zbog tenzija između dvije zemlje boravili u svojim domovinama.

Službeni sastanci Bidena i Putina bili su podijeljeni u dva kruga, jedan manji sastanak, i drugi s većim delegacijama. Sastanci su ukupno trajali kraće od predviđenih sati.

Završna sesija i samit završili su se malo iza 17 sati po lokalnom vremenu. Biden i Putin će održati odvojene pres-konferencije.

Ruski je predsjednik rekao da sastanak nije bio neprijateljski već "poprilično konstruktivan".

"Ne mislim da je bilo animoziteta. Naš je sastanak bio osnovni. Ne slažemo se oko pitanja. Obje su strane pokazale želju da razumiju jedna drugu", dodao je Putin.

Putin je rekao da su se on i Biden dogovorili da će započeti pregovore o pitanjima cyber sigurnosti.

"Obje strane u ovom slučaju moraju preuzeti određene obaveze", rekao je ruski predsjednik.

U nastavku pogledajte video obraćanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije