Da li susret Bidena i Putina označava normalizaciju rusko-američkih odnosa?

0
Radiosarajevo.ba
Da li susret Bidena i Putina označava normalizaciju rusko-američkih odnosa?
EPA / Joe Biden i Vladimir Putin

Ruski mediji već sedmicama se bave samo susretom ruskog predsjednika Vladimira Putina sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom.

Na svim kanalima se analizira oko toga čime bi susret u srijedu mogao rezultirati.

Čak se govori o mjestu susreta, jednoj vili iz 18. stoljeća kao da se radi o kraljevskom primanju, prenosi DW.

Prema Putinu bi pozitivni ishod značio da se dvije sile dogovore oko daljnjih kontakata koji bi vodili „normalizaciji rusko-američkih odnosa“.

Biden i Putin - undefined

Foto: EPA-EFE: Biden i Putin

No istovremeno je u jednom intervjuu za američki NBC Putin rekao kako odnose Rusije i SAD vidi na „najnižoj točki posljednjih godina“. Krivnju za to, kako je rekao, snose unutarnjopolitičke prilike u SAD-u.

Ogromno zanimanje ruskih medija uoči susreta ukazuje ne to da ruska strana ovom sastanku pridaje veću važnost nego američka. No neki ruski analitičari istovremeno ukazuju i na to da je Biden bio taj koji je inicirao susret.

Asimetrični susret na vrhu u Ženevi

Još od ruske aneksije Krima pogoršani odnosi Rusije i SAD-a su posljednjih mjeseci doživjeli dodatne udarce.

U jednom intervjuu u martu Biden je Putina nazvao ubojicom. Rusija je predložila javnu raspravu dvojice predsjednika što je Washington odbacio. Bijela kuća je dodatno pooštrila sankcije protiv Rusije, između ostalog i zbog miješanja u predsjedničke izbore 2020. u SAD-u, što u Moskvi odlučno opovrgavaju.

Zemlje su međusobno protjerale diplomate, od tada vlada prekid komunikacija. Zato je, kako se vjeruje, Biden u aprilu i predložio ovaj samit.

Andrej Kortunov, direktor Ruskog vijeća za vanjsku politiku (RSMD) smatra da su vremena kada su sovjetsko-američki samiti svijet držali bez daha, stvar prošlosti. No on je uvjeren da će od ovog samita više koristi imati Rusija nego SAD.

„Ovakvi susreti naše dvije zemlje stavljaju na istu razinu. To je važno za status i položaj Rusije u globalnoj politici", kaže Kortunov.

„Strategijska stabilnost" jedna od glavnih želja Rusije

Ova razlika u pristupu je vidljiva i iz načina na koji se dvije zemlje pripremaju na samit. Moskva je još od sovjetskog razdoblja težila opširnim i sveobuhvatnim rekapitulacijama odnosa dok je Washington, kako kaže Kortunov, uvijek težio manjim, pragmatičnim koracima.

Usprkos tomu tema za razgovor u srijedu dvojici državnika neće manjkati. Sa stanovišta Moskve „strategijska stabilnost“ je najvažnija tema. Sličnog je mišljenja i Hans-Henning Schröder: „Rusi žele sporazum o atomskom naoružanju“, kaže.

Ruske nade u novi početak su vrlo nestabilne a propast razgovora u Ženevi bi mogao rezultirati još agresivnijim ponašanjem naspram Zapada ali i na unutarnjopolitičkom planu.

Prva želje Moskve je međutim već ispunjena: Rusija je dobila samit. No medijska platforma za Putina je ugrožena činjenicom da je Biden odbacio zajedničku konferenciju za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije