Zakoni moraju biti u skladu s islamom: Parlament usvojio zabranu prodaje alkohola

Fena
Zakoni moraju biti u skladu s islamom: Parlament usvojio zabranu prodaje alkohola
/ Foto: lifeisfunny.altervista.org
Irački parlament izglasao je zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola, a taj neočekivani potez bi, prema ocjenama analitičara, mogao da razljuti određene manjine, ali će obradovati uticajne vjerske organizacije.

Zagovornici zabrane tvrde da je ona u skladu s ustavom, koji zabranjuje da bilo koji zakon bude u suprotnosti sa islamom.

S druge strane, protivnici te zabrane navode da ona predstavlja kršenje istog tog ustava koji garantuje očuvanje tradicija vjerskih manjina.

Prema navodima iračkih poslanika, zabrana alkohola je uvedena u poslednji čas kao amandman na jedan zakon i tako mnoge iznenadila.

Poslanik u iračkom parlamentu Joandam Kana, inače hrišćanin, naveo je da će kršenje zabrane prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola nositi novčanu kaznu između 10 i 25 miliona iračkih dinara (8.000 do 20.000 dolara) i najavio da će uložiti žalbu protiv te odluke.

Alkohol se u restoranima i hotelima u Iraku rijetko nudi, ali je konzumacija relativno raširena, posebno u Bagdadu, gdje se može naći puno malih prodavnica koje prodaju alkoholna pića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije