Zaharova i Lavrov prijete Bugarskoj nakon protjerivanja ruskih diplomata

0
Radiosarajevo.ba
Zaharova i Lavrov prijete Bugarskoj nakon protjerivanja ruskih diplomata
Foto: EPA-EFE / Marija Zaharova

Ruska ambasada u Sofiji ne može nastaviti s uobičajenim radom nakon što je Bugarska protjerala 70 diplomata, saopćila je Moskva.

"Sada, nakon ove gluposti..., ambasada više ne može normalno funkcionirati", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja novinska agencija Interfax.

Najavili odgovor

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih porodica u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani iz te zemlje Europske unije pod sumnjom na špijunažu. Rusija je zauzvrat zaprijetila da će potpuno zatvoriti svoju ambsadau u Sofiji.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Politizirana odluka Sofije da neopravdano smanji naše diplomatsko osoblje u Bugarskoj sigurno neće ostati bez bilateralnog odgovora", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, a prenosi agencija France Presse.

Kazavši da je bugarsko protjerivanje "daleko nadišlo diplomatsku praksu", pozvala je Sofiju i EU da razmisle "o načelu reciprociteta" u diplomatskim odnosima.

Europska diplomacija "treba shvatiti da nepromišljena podrška pojedinih država članica proturuskim akcijama nameće cijeloj Europskoj uniji odgovornost za njihove posljedice", uključujući i što se tiče uzvratnih mjera Rusije, dodala je.

Protjerivanje diplomata

EU sa svoje strane "žali zbog neopravdane prijetnje Ruske Federacije da će prekinuti diplomatske veze s Bugarskom", opisujući tu mjeru kao "nesrazmjernu".

Mnoge europske zemlje protjerale su ruske diplomate nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, a Moskva je odgovorila sličnim potezima, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije