Pala vlada u Bugarskoj: Premijer okrivio Rusiju

0
Radiosarajevo.ba
Pala vlada u Bugarskoj: Premijer okrivio Rusiju
Foto: EPA-EFE / Kiril Petkov

Vladi bugarskog premijera Kirila Petkova danas je u parlamentu izglasano nepovjerenje zbog njene fiskalne i ekonomske politike.

Opozicione partije i stranka ITN, koja je zajedno sa vladajućom strankom "Nastavljamo sa promjenom" (PP) do skora učestvovala u vlasti, oborile su koalicionu vladu koja je na vlast došla u decembru prošle godine.

 Za nepoverenje vladi glasala su 123, od ukupno 239 poslanika koliko ih ima u bugarskom parlamentu. Protiv je glasalo 116 poslanika.

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

"Ovo glasanje je jedan mali korak na veoma dugom putu koji je pred nama. Obećavam da ćemo nastaviti borbu da povratimo zemlju i jednog dana ćemo imati Bugarsku bez gospodara lutaka, bez mafije – normalnu evropsku državu", rekao je Petkov u pozdravnom obraćanju pred Narodnom skupštinom.

Dajući spisak ljudi koji su bili ključni za rušenje njegove administracije, Petkov je imenovao ruskog ambasadora u Sofiji i optužio Rusiju da vrši svoj utjecaj na njegovu smjenu preko poslanika iz krajnje desničarske stranke Preporod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije