Zabrinjavajući podaci: U deset godina broj korisnika droga u svijetu veći za 56 miliona

0
Hina
Zabrinjavajući podaci: U deset godina broj korisnika droga u svijetu veći za 56 miliona
Foto: SIPA / Zaplijena droge

Broj korisnika droga porastao je u deset godina s 240 miliona na 296 miliona, pokazuje izvještaj o drogama Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) prenosi Hina.

Prema izvještaju, jedna od 13 osoba u dobi od 15 do 64 godine konzumirala je drogu u proteklih 12 mjeseci.

"U Hrvatskoj broj ovisnika raste, posebno onih o kokainu. Naime, u zadnjih desetak godina potrošnja kokaina se utrostručila. Udvostručila se i potrošnja marihuane, što govori da je droga sve dostupnija unatoč ogromnih zapljena na europskom nivou", kaže Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Napominje da nikad nije bila raznovrsnija ponuda droge, ali je i potražnja enormna.

Procjenjuje se da je u svijetu 36 miliona korisnika amfetamina, 22 miliona korisnika kokaina i 20 miliona ecstasyja i sličnih proizvoda, dok je opioide koristilo 60 miliona osoba, a da im nije bilo potrebno kao lijek. Opijate je koristilo 31,5 miliona.

'Maštoviti' narko-karteli: Zašto šverceri kokaina toliko 'vole' banane?

'Maštoviti' narko-karteli: Zašto šverceri kokaina toliko 'vole' banane?

U izvještaju napominju da je većina poremećaja vezanih uz drogu povezana s kanabisom i opioidima koji su i dalje najsmrtonosnija droga. Opioidi kad se koriste u nemedicinske svrhe glavni su uzrok smrti od predoziranja drogom i čine četvrtinu smrtnih slučajeva povezanih s drogom.

Zabrinjavajuće je da je u samo jednoj godini injektiralo drogu 13,2 miliona ljudi, što je povećanje od 18 posto na godišnjem nivu. Dodatni problem s injektiranom drogom je HIV infekcija, a prema procjenama UNODC-a, WHO-a, UNAIDS-a i Svjetske banke, takvih je osoba 1,6 miliona u svijetu, a najviše u Aziji i istočnoj Europi.

Injektiranje droga i dalje je važan pokretač globalne epidemije hepatitisa C, pri čemu WHO procjenjuje da 23 posto novih infekcija hepatitisom C potječe od korištenja nesterilnog pribora. Na temelju zajedničkih globalnih procjena, svaka druga osoba koja injektira droge živi s hepatitisom C.

Objavljen izvještaj: Evo u kojem evropskom gradu se troši najviše kokaina

Objavljen izvještaj: Evo u kojem evropskom gradu se troši najviše kokaina

Izvještaj govori i o porastu potražnje i ponude kokaina, ali i o činjenici da je u samo jednoj godini zaplijenjeno čak 2026 tona te droge. No, posljednjih godina pojavio se novi trend sinteze kanabinoida iz nepsihoaktivne supstanci koja se nalazi u biljci kanabis i to uglavnom kanabidiola (CBD), a sve kako bi se izbjegli zakoni o drogama pa se onda prodaju u raznim proizvodima za jelo, u patronama za e-cigarete... Njihova popularnost sve više raste, kaže stručnjaci.

Problem je što je povećan i broj novih psihoaktivnih supstanci na tržištu pa je tako od njih 618 koje su postojale u jednoj godini čak 87 bilo novoidentificiranih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije