Zabrinjavajući podaci: Migrantski val iz Afrike sve jači

2
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući podaci: Migrantski val iz Afrike sve jači
FOTO: Twitter / Migranti / Ilustracija

Posljednjih godina Tunis je glavna polazna tačka za ilegalne migrante koji vodenim putem kreću prema obalama Europe. Upravo zbog toga u tu sjevernoafričku zemlju je stigla delegacija Europske unije na čelu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Europska unija i Tunis potpisali su u nedjelju protokol o "cjelovitom strateškom partnerstvu" na području suzbijanja nezakonitih migracija, obnovljivih izvora energije i privrednog razvoja te zemlje Magreba.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji treba "pridonijeti zajedničkom napretku", spomenuvši "pet stubova", među kojima i migracijsko pitanje. Tunis je odskočna daska za hiljade migranata na putu u Europu preko Sredozemnog mora, prenosi HRT.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Predsjednici talijanske i nizozemske vlade Giorgia Meloni i Mark Rutte pratili su europsku čelnicu nakon njihove prve posjete prije mjesec dana kada su iznijeli prijedlog o ovom partnerstvu.

Riječ je o "novoj etapi važnoj za cjelovito rješavanje migrantske krize", rekla je Meloni, uputivši poziv tuniškom predsjednika Kaisu Saiedu, koji je bio u njezinu društvu, da u sljedeću nedjelju dođe u Rim na sastanak na vrhu o migracijama.

Migranti na Mediteranu
Twitter: Migranti na Mediteranu

Ugovor predviđa pomoć vrijednu 105 miliona eura (205.383.615 KM) za suzbijanje nezakonite imigracije i proračunsku pomoć od 150 miliona eura (293.405.165 KM) dok Tunis pritišće dug u visini 80 posto njegovog BDP-a i nedostatak gotovine.

Europska trojka je u prigodi svog prvog posjeta spomenula "makroekonomsku pomoć od 900 miliona eura (1.759.906.162 KM)" koja bi se Tunisu mogla pružiti u obliku zaduženja u narednim godinama.

Von der Leyen je u nedjelju u Bruxellesu rekla da je "spremna pružiti tu pomoć čim se ispune uslovi".

Ta je "pomoć" EU-a uvjetovana dogovorom Tunisa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditiranju fonda, o čemu se dvije strane mjesecima ne mogu dogovoriti.

Evropska unija potpisala pismo namjere s Tunisom o migrantima

Evropska unija potpisala pismo namjere s Tunisom o migrantima

Migrantski val iz Afrike sve jači

Migrante koji se pokušavaju domoći Europe teško šta može spriječiti. Broj prelazaka u prvih pet mjeseci dvostuko je veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Gotovo da nema dana da uz italijansku obalu ne pristane brod s ilegalnim migrantima. Samo ove godine stiglo ih je više od 73 hiljade.

S druge strane Sredozemnog mora na ničijoj zemlji između Tunisa i Libije mnoštvo migranta protjeranih iz grada Sfxa.

Tragedija u Grčkoj: Prevrnuo se brod s migrantima, ima i poginulih

Tragedija u Grčkoj: Prevrnuo se brod s migrantima, ima i poginulih

Sredoredozemna ruta poslala je glavna ove godine. Broj prelazaka skočio je za 158 posto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi HRT.

Europska unija se ne uspijeva dogovoriti što učiniti s ilegalnim migrantima, no spremna je Tunisu ponuditi milijardu dolara kako bi se zatvorila ova ruta. Bruxelles ne bi trebao olako dati novac tamošnjim vlastima, upozoravaju nevladine.

Bitno je napomenuti da tuniska privreda već duže vremena posrće. Ne može se nositi s naraslim dugom, visokom inflacijom i nezaposlenošću. Predsjednik Kais Saied često donosi sporne i kontroverzne odluke koje zemlju guraju do ivice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije