Evropska unija potpisala pismo namjere s Tunisom o migrantima

1
Deutsche Welle
Evropska unija potpisala pismo namjere s Tunisom o migrantima
Deutsche Welle / EU i Tunis potpisali pismo namjere

Evropska unija i Tunis već sarađuju u nadzoru kanala krijumčara ljudi, ali po prirodi stvari to nije prva briga u problemima koji muče ovu zemlju na sjeveru Afrike.

Tako je sad potpisano pismo namjere po kojem bi ta saradnja trebala postati još intenzivnija.

U Tunis je zato otputovala i predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen u pratnji i predsjednice vlade Italije Giorgie Meloni i premijera Nizozemske Marka Rutea.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

S predsjednikom Tunisa Kaisom Saiedom su potpisali sporazum o namjeri gdje je predviđena i privredna pomoć toj zemlji u iznosu do 900 miliona eura. Zauzvrat, Tunis se obvezuje snažnije nadgledati svoje morske granice s kojih migranti kreću put Evrope i intenzivnije se pozabaviti krijumčarima i organizacijama koji naplaćuju tu svoju uslugu, piše Deutsche Welle.

Evropska unija se već duže trudi postići sporazum s Tunisom o nadzoru migranata, a tu je lično zainteresiran Rim i italijanska premijerka Meloni jer je već zloglasni otok Lampedusa tek sedamdesetak nautičkih milja udaljen od obale Tunisa.

Na ovaj način i uz veću pomoć Tunisa su Evropljani uvjereni kako će se, ako ne obustaviti, a ono bitno smanjiti dotok migranata u EU.

Zabrinjavajući podaci: Migrantski val iz Afrike sve jači

Zabrinjavajući podaci: Migrantski val iz Afrike sve jači

"Mi smo složili dobar paket. Sad je vrijeme da ga se i provede", izjavila je von der Leyen. 

Iako napušta svoju dužnost, nizozemski premijer Rutte na društvenoj mreži hvali ovaj sporazum koji teži „strateškom partnerstvu" koji će Tunisu omogućiti „privredni rast, radna mjesta i perspektivu za budućnost".

No, dobar dio ovog novca – stotinjak miliona eura nije namijenjen privredi, nego snagama sigurnosti Tunisa kako bi uspješnije skupljali migrante na otvorenom moru i odvodili ih nazad u Tunis. To je gotovo trostruko više nego što je za tu svrhu Bruxelles i do sad godišnje u prosjeku plaćao Tunisu.

No, već zbog blizine Tunisa izloženim područjima Europske unije – italijanskim otocima u Mediteranu, a niti Malta nije mnogo dalje – ta je zemlja jedna od najvažnijih raskrsnica migranata koji stižu nerijetko iz zemalja južno od Sahare.

Hapšenje kod Čajniča: Sarajka krijumčarila šest migranata, jednog krila u gepeku

Hapšenje kod Čajniča: Sarajka krijumčarila šest migranata, jednog krila u gepeku

Ove godine se njihov broj drastično povećao: po procjenama italijanske vlade, prošle godine ih je bilo oko 31.900, a do konca prošle sedmice u ovoj godini ih je već bilo preko 75.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije