'Zaboravljena armija' stiže na front u pomoć Putinu: "Ne žele se boriti, ali nemaju izbora"

1
Radiosarajevo.ba
'Zaboravljena armija' stiže na front u pomoć Putinu: "Ne žele se boriti, ali nemaju izbora"
Foto: EPA - EFE / Afganistanski komandosi

Ruska vojska za rat u Ukrajini sada regrutira pripadnike afganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno s američkim trupama, a potom pobjegli u Iran nakon kaotičnog američkog povlačenja prošle godine, izjavila su tri bivša afganistanska generala za Associated Press, a prenosi The Guardian.

Prema njihovim riječima, Rusi žele privući hiljade bivših elitnih afganistanskih komandosa u 'legiju stranaca', uz ponudu redovite plaće od 1500 dolara mjesečno i obećanje sigurnih utočišta za njih i njihove obitelji, budući da bi deportacija podrazumijevala dospijevanje u ruke talibana i gotovo sigurnu smrt.

"Oni se ne žele boriti, ali nemaju izbora", rekao je jedan od generala, Abdul Raof Arghandiwal, dodajući da desetak komandosa u Iranu s kojima se čuo najviše strahuju od deportacije. "Pitaju me: ‘Daj mi rješenje? Što da radimo? Ako se vratimo u Afganistan, talibani će nas ubiti‘".

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Još jedna evropska zemlja od sutra podiže stepen pripravnosti vojske: "Ozbiljno je"

Još jedna evropska zemlja od sutra podiže stepen pripravnosti vojske: "Ozbiljno je"

Arghandiwal kaže da je regrutiranje vodila ruska plaćenička grupa Wagner. Drugi general, Hibatullah Alizai, posljednji komandant afganistanske vojske prije nego što su talibani preuzeli vlast, kazao je da Rusima pomaže i bivši komandant afganistanskih specijalnih snaga koji živi u Rusiji i govori jezik.

Rusko novačenje uslijedilo je nakon što su američki vojnici koji su se borili s afganistanskim specijalnim snagama mjesecima upozoravali da afganistanske specijalce talibani namjeravaju ubiti i da bi se mogli pridružiti američkim neprijateljima, kako bi ostali živi ili iz bijesa na svog bivšeg saveznika.

"Nismo izvukli te osobe kao što smo obećali, a sada nam to dolazi na naplatu", rekao je Michael Mulroy, penzionaisani funkcioner CIA-e koji je služio u Afganistanu, dodajući da su afganistanski komandosi bili vrlo vješti, žestoki borci. "Iskreno govoreći, ne želim ih vidjeti ni na kakvom bojnom polju, a sigurno ne u borbi protiv Ukrajinaca."

Novi raketni napadi: Niz eksplozija u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu

Novi raketni napadi: Niz eksplozija u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu

O detaljima ruskih pokušaja regrutacije Afganistanaca prvi je prošle sedmice izvijestio časopis Foreign Policy na temelju neimenovanih afganistanskih vojnih i sigurnosnih izvora. Regrutacija dolazi u trenutku kada su ruske snage uzdrmane ukrajinskim vojnim napredovanjem, a ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja s naporima mobilizacije koja je natjerala gotovo 200.000 ruskih muškaraca da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli odlazak u rat.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar, piše Guardian. Glasnogovornik Putinovog bliskog saveznika Jevgenija Prigožina, koji je nedavno priznao da je osnivač grupe Wagner, izjavio je da je priča o pokušaju regrutiranja afganistanskih specijalaca "luda besmislica".

Američko ministarstvo odbrane također nije odgovorilo na zahtjev za komentar, ali je viši dužnosnik napomenuo da regrutiranje nije iznenađujuće s obzirom na to da je Wagner pokušavao zaposliti vojnike u nekoliko drugih zemalja.

Volodimir Zelenski: Zaustavili smo žestok napad Rusa

Volodimir Zelenski: Zaustavili smo žestok napad Rusa

Nije jasno koliko se pripadnika afganistanskih specijalnih snaga koji su pobjegli u Iran vrbovali Rusi, ali jedan je rekao AP-u da je komunicirao putem chat usluge WhatsApp s oko 400 drugih komandosa koji razmatraju ponude. Izjavio je da njegova ponuda uključuje ruske vize za njega, kao i za njegovo troje djece i suprugu, koji su još uvijek u Afganistanu. Drugima je ponuđeno produljenje viza u Iranu. Rekao je kako je čekao da vidi što će odlučiti drugi u WhatsApp grupama, ali misli da će mnogi prihvatiti dogovor.

Američki veterani koji su se borili s afganistanskim specijalcima opisali su AP-u gotovo desetak slučajeva u kojima su talibani išli od kuće do kuće tražeći komandose koji su još u zemlji, mučili ih ili ubijali, ili to činili članovima porodica. Human Rights Watch je istaknuo da je više od 100 bivših afganistanskih vojnika, obavještajaca i policajaca ubijeno ili prisilno "nestalo" samo tri mjeseca nakon što su talibani preuzeli vlast, i to unatoč obećanjima amnestije.

Murad, brat afganistanskog komandosa u Iranu, koji je prihvatio rusku ponudu, rekao je da ju je zbog talibanskih prijetnji teško odbiti. Kazao je i da se njegov brat morao skrivati ​​tri mjeseca nakon pada Kabula, šuljajući se između kuća rođaka dok su talibani pretraživali njegov dom. "Moj brat nije imao drugog izbora nego prihvatiti ponudu. Ovo nije bila laka odluka za njega", rekao je Murad.

Jedan bivši vojnik poslao je poruku Arghandiwalu u kojoj je pisalo: "Imate vojnu obuku u Rusiji dva mjeseca, a zatim idete na borbene linije", piše The Guardian, a prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije