Za treću dozu: Danska imuniziranim građanima nudi Pfizer ili Moderna vakcine

0
Hina
Za treću dozu: Danska imuniziranim građanima nudi Pfizer ili Moderna vakcine
Foto: Pixabay.com / Kopenhagen/Ilustracija

U Danskoj će se ljudima koji su primili dvije različite vakcine protiv virusa COVID-19 ponuditi i treća doza vakcine kako bi im se priznao status imunizirane osobe izvan Schengenske zone gdje vrijede različiti propisi.

Dansko ministarstvo zdravstva reklo je za državnu radijsku stanicu DR da će se osobama koje su primile različite vakcine ponuditi treća doza nakon što bude završen nacionalni program vakcinacije.

Razlog tome, prema DR-u, jest taj što nekoliko država izvan EU-a i schengenskog prostora pri ulasku u zemlju onima koji su vakcinisani različitim vakcinama ne priznaju da su potpuno imunizirani.

To može uzrokovati probleme na putovanjima za približno 150.000 danskih državljana koji su primili dvije različite vakcine protiv virusa COVID-19.

Danski mediji nedavno su objavili priču o Tajlanđanki koja živi u Danskoj i koja ne može posjetiti roditelje na Tajlandu jer zbog različitih vakcina ne može ući bez karantina u zemlju.

Ukupno 151.335 građana, uglavnom zdravstvenih radnika, u početku je dobilo AstraZenecca vakcinu, ali je ona zatim izbačena iz službenog programa imunizacije u Danskoj zbog zabrinutosti zbog krvnih ugrušaka.

Zatim su dobili ili Pfizer ili Moderna vakcinu za drugu dozu. Sada bi navodno trebali ponovo dobiti drugu dozu Pfizera ili Moderne.

Praktična primjena još nije jasna, ali o njoj će zdravstvena uprava u DAnskoj raspravljati s danskim regijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije