Filipinski demonstranti: Progon Dutertea nakon isteka njegova mandata

0
Fena
Filipinski demonstranti: Progon Dutertea nakon isteka njegova mandata
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte

Dok se filipinski predsjednik Rodrigo Duterte pripremao u ponedjeljak održati posljednje godišnje političko obraćanje Kongresu, hiljade demonstranata izašlo je na ulice tražeći da bude kazneno gonjen.

Duterteovo šestogodišnje predsjedništvo završava sljedeće godine, ali je najavio da je spreman za kandidaturu za potpredsjednika, što bi mu dalo imunitet od svih kaznenih tužbi koje bi mogle biti pokrenute protiv njega kad odstupi s predsjedničke funkcije.

Aktivisti osuđuju "krvavu ostavštinu" Dutertea a to su ubistva u njegovim kontroverznim postupanjima protiv ilegalnih droga i druga kršenja ljudskih prava.

"Kažemo ne više! na duterteovsku vrstu upravljanja", rekla je Cristina Palabay, čelnica organizacije za ljudska prava Karapatan, a koja je bila među desecima organizacija koje su se pridružile demonstracijama u Manili.

"Moramo okončati Duterteovu vladavinu terora ... i pozvati ga na odgovornost za njegove zločine nad filipinskim narodom", rekla je Palabay.

Demonstranti su se okupili u državnom univerzitetskom kampusu, udaljenom oko šest kilometara od zgrade Zastupničkog doma, gdje su hiljade policajaca raspoređene kako bi osigurale to područje i Dutertea.

Predsjednikov glasnogovornik Harry Roque rekao je da se ne očekuje da će 76-godišnji Duterte u parlamentu govoriti o svojim političkim planovima 2022. godine, već će izlagati o planovima za oporavak zemlje od pandemije virusa COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije