Bizarno / Filipini nude V. Britaniji i Njemačkoj medicinske sestre u zamjenu za cjepivo

23. 02. 2021. u 21:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Filipini će pustiti hiljade svojih medicinskih sestara da se zaposle u Britaniji i Njemačkoj ako im dvije zemlje doniraju cjepivo protiv koronavirusa, rekla je danas visoka dužnosnica.

Britansko ministarstvo zdravstva reklo je da nije zainteresirano za takav dogovor i da je prioritet osigurati cjepivo vlastitim građanima, ali da će mogući višak podijeliti s drugima.

Filipini, jedna od azijskih zemalja najpogođenijih COVID-19, ublažila je zabranu odlaska zdravstvenih radnika u inozemstvo, no i dalje je na snazi ograničenje od 5000 godišnje.

Filipini tek trebaju krenuti s cijepljenjem

Alice Visperas, direktorica u ministarstvu rada, rekla je da je vlada spremna ukinuti zabranu u zamjenu za cjepivo iz Britanije i Njemačke kojim bi se, među ostalima, cijepili upravo radnici koji rade u inozemstvu.

Medicinske sestre su među milionima Filipinaca koji rade u drugim zemljama i svake godine u zemlju donesu 30 milijardi dolara ključnih za nacionalnu ekonomiju.

Britanija je peta na svijetu po broju umrlih od koronavirusa, a Njemačka deseta po broju zaraženih.

I dok su te dvije zemlje dosad procijepile 23 milijuna ljudi, Filipini tek trebaju krenuti s cijepljenjem 70 miliona odraslih ili dvije trećine od ukupno 108 milijuna stanovnika. Prve doze očekuju se ove sedmice iz Kine.

Njemačka zasad nije odgovorila na ponudu Filipina, piše Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA