Za Albaniju prikupljeno 1,15 milijardi eura

Fena
Za Albaniju prikupljeno 1,15 milijardi eura
Foto: Arhiv / Zemljotres u Albaniji

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Albaniju, koju je prije nekoliko mjeseci pogodio snažan zemljotres, u ponedjeljak u Bruxellesu prikupljeno je 1,15 milijardi eura od čega je Hrvatska donirala milijun eura.

Konačni rezultat konferencije objavio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi. Albanski premijer Edi Rama izjavio je nakon konferencije "Zajedno za Albaniju", koju je organizirala Evropska komisija, da je prikupljeni iznos premašio sva njegova očekivanja, prenosi Hina.

"Danas je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Albanijom. Trećina prikupljenog iznosa dolazi od EU-a, njezinih država članica i Evropske investicijske banke. Cijela Evropska unija se mobilizirala za zemlju koja se nalazi u srcu našeg kontinenta i koja će, nadam se i uvjerena sam, jednog dana biti u Uniji", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Razoran zemljotres pogodio je 26. novembra prošle godine Albaniju s epicentrom u području Drača. Poginula je 51 osoba i porušeni su brojni objekti. Šteta se procjenuje na 985 miliona eura.

Od ukupnog iznosa 1,15 milijardi eura, od Evropske unije i njenih članica te Evropske investicijske banke dolazi 400 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije