Xi Jinping posjetio Mađarsku: Odnosi su na historijskom vrhuncu

1
Radiosarajevo.ba
Xi Jinping posjetio Mađarsku: Odnosi su na historijskom vrhuncu
Foto: X / Xi Jinping i Viktor Orban

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u četvrtak tokom posjete Mađarskoj da Kina nadograđuje diplomatske veze s evropskom zemljom na "odnos za sve vremenske uvjete".

"Mi smo spremni prihvatiti ovo kao novi početni korak kako bismo gurnuli bilateralne odnose i pragmatičnu saradnju u zlatni kanal i kretali se ka višem nivou," rekao je Xi.

Mađarska je bila treća i posljednja stanica Xijevog prvog evropskog putovanja u proteklih pet godina. Xi je stigao u mađarsku prijestonicu, Budimpeštu, kasno u srijedu nakon posjeta Francuskoj i Srbiji.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Dok je bio u Budimpešti, kineski lider se sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je proširio odnose svoje zemlje s Kinom od kada je došao na vlast 2010. godine. Xi je potaknuo najbližeg saveznika Kine u Evropskoj uniji da "igra veću ulogu u EU i zagovara novi i veći razvoj kinesko-europskih odnosa."

Mađarska treba preuzeti rotirajuće predsjedavanje EU u julu.

Mađarska i Kina su objavile da su potpisale 18 bilateralnih sporazuma kako bi povećale svoje ekonomske i kulturne veze. Xi je rekao da je bilateralni odnos između Pekinga i Budimpešte "sada na vrhuncu u svojoj istoriji", prema saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Novi projekti koji su objavljeni u četvrtak uključivali su naftovod između Mađarske i Srbije i koordinaciju između Pekinga i Budimpešte u nuklearnom sektoru.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto također je rekao da će Mađarska i Kina početi pripremati izgradnju željezničke pruge u Budimpešti koja će prevoziti robu proizvedenu u kineskim fabrikama u istočnoj Mađarskoj na tržišta zapadne Evrope.

Mađarska je postala važan investicijski i trgovinski partner Kine u vrijeme kada su se druge zemlje Evropske unije počele udaljavati od ove istočnoazijske zemlje. S druge strane, Budimpešta je postala bliža Pekingu i Moskvi.

Peking je uložio milijarde dolara u Mađarsku i vidi je kao važan prolazak u 27-članu Evropsku uniju.

Kina finansira veliki projekat brze pruge koji će povezati prijestonice Mađarske i Srbije. Projekat pruge će koštati 2,1 milijardu dolara i većinom će biti finansiran kreditom iz Kine. Ovaj projekat je dio Inicijative pojasa i puta, plana koji je Xi pokrenuo prije deset godina kako bi izgradio globalne infrastrukturne i energetske mreže koje povezuju Aziju s Evropom i Afrikom.

"Želim uvjeriti predsjednika da će Mađarska nastaviti pružati fer uslove za kineske kompanije koje ulažu u našu zemlju," rekao je Orban. "Stvorit ćemo priliku da se najmodernije zapadne i najmodernije istočne tehnologije susretnu i izgrade saradnju u Mađarskoj."

Tokom Xijevog prvog zaustavljanja u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasili su Xiju da osigura fer trgovinu s Evropom i koristi svoj uticaj na Rusiju kako bi okončao dvogodišnji rat u Ukrajini, prenosi VOA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije