'Mi vidimo svijet vrlo slično' : Srbija uspostavlja slobodnu trgovinu sa Kinom

11
Radiosarajevo.ba
'Mi vidimo svijet vrlo slično' : Srbija uspostavlja slobodnu trgovinu sa Kinom
Foto: X / Xi Jinping i Aleksandar Vučić

Kina i Srbija su objavile da će početkom jula implementirati novi sporazum o slobodnoj trgovini, čime će se produbiti ekonomske i političke veze između Beograda i njenog najvećeg stranog investitora.

Sporazum, koji je dio sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i Kine nazvanog "Zajednička budućnost", objavljen je na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu u srijedu od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji prvi put u posljednjih pet godina posjećuje Evropu.

Vučić je rekao da će sporazum "garantovati budućnost" za Srbiju, otkazujući tarife na gotovo 95% izvoza zemlje u Kinu u narednih pet do deset godina, od "jabuka do goveđeg mesa".

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Njegov kineski kolega opisao je njihov odnos kao "čvrst kao stijena" i rastući "iz snage u snagu".

Ova objava dolazi u trenutku povećanih političkih tenzija između Pekinga i EU, uslijed optužbi da je Kina infiltrirala špijuna u kancelariju jednog ekstremno desnog njemačkog poslanika.

Poboljšanje odnosa Kine i Srbije je u isto vrijeme i udarac Briselu, jer blok razmatra povećanje carina na kineska električna vozila sa trenutnih 10% kako bi zaštitio svoje domaće tržište.

Električna vozila će biti u središtu strategije širenja Kine, ali je Victor Gao, potpredsjednik Centra za Kinu i Globalizaciju, rekao za Euronews da veze između ove dvije zemlje idu mnogo dalje od toga.

"Kina i Srbija dijele sve zajedno, mi vidimo svijet vrlo slično i u potpunosti razumijemo potrebu da se poštujemo i pomažemo jedni drugima kad god je to potrebno," rekao je.

"Također, Srbija može postati vrlo važan centar za proizvodnju EV vozila, to će ubrzati ovu transformaciju sa vozila na gorivo na EV vozila."

Gao također nagovještava da priznavanje Tajvana kao dijela Kine predstavlja temelj za postavljanje osnova za bilo kakav dobar ekonomski odnos sa Pekingom.

"Poruka je jednostavna: ako tretirate Kinu kao ravnopravnog partnera, mi možemo sarađivati. Ako ne tretirate Kinu kao ravnopravnog partnera, ako zaista želite ogovarati Kinu, ne poštujete Kinu i kršiti Politiku Jedne Kine, onda nećete dobiti sve ove ekonomske beneficije."

Kina također dijeli duboke veze sa još jednim evropskim konzervativnim liderom, mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, čija vlada pokušava privući velike investicije u infrastrukturu, proizvodnju, energetiku i tehnologiju.

Xi će kasnije u srijedu posjetiti Mađarsku do petka, kao posljednju etapu svog evropskog putovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije