WHO, vjerski lideri i humanitarni radnici pozvali na pravednu raspodjelu vakcina

0
AA
WHO, vjerski lideri i humanitarni radnici pozvali na pravednu raspodjelu vakcina
Foto: AA / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), vjerski lideri i humanitarni radnici pozvali u međunarodnoj deklaraciji da se osigura pravedna raspodjela vakcina protiv bolesti COVID-19.

"Postoji izbor. Narednih 10 godina svijet može biti mjesto veće pravde, obilja i dostojanstva. Ili može biti svijet sukoba, nesigurnosti i siromaštva. Nalazimo se na prekretnici", navodi se u deklaraciji.

Kako prenosi britanski The Guardian deklaraciju su potpisali direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, izvršna direktorka UNICEF-a Henrietta Fore, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer, visoki komesar UN za izbjeglice Filippo Grandi, nadbiskup Canterburyja Justin Welby, veliki imam Al-Azara Sheikh Ahmed al-Tayeb, kao i druge hrišćanske, muslimanske i jevrejske vjerske vođe.

U deklaraciji se ističe da nijedna zemlja nije pošteđena pandemije koronavirusa te se poziva da se u svijetu na pravičan način raspodijele vakcine, znanje i ekspertiza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije