WHO o sporazumu o pandemiji: "Moramo shvatiti da su naše sudbine povezane"

2
Hina
WHO o sporazumu o pandemiji: "Moramo shvatiti da su naše sudbine povezane"
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Rat, klimatska kriza i COVID-19 ugrožavaju desetljeća napretka globalnog zdravstvenog sistema, rekao je danas u Ženevi glavni sekretar UN-a na otvaranju godišnje skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja bi trebala donijeti "historijski sporazum" o pandemijama.

"Napredak je ugrožen", rekao je prvi čovjek UN-a Antonio Guterres u videoporuci Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHO), koja traje do 30. maja.

On i drugi važni sudionici pozvali su na donošenje mjera kojima bi se osigurala pristupačna osnovna zdravstvena zaštita za sve ljude svijeta, kao i na pripreme za nositi se s budućim pandemijama.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Tokom prvog kruga razgovora, 194 zemlje članice raspravljat će o osnovnom pristupu zdravstvenoj zaštiti za osam milijardi građana svijeta i predstaviti svoj proračun za 2024.-2025. godinu. Zdravstveno tijelo UN-a stavilo je na čekanje godišnju skupštinu zbog globalne pandemije koronavirusa te izbijanja majmunskih boginja.

WHO obilježava 75 godina od svog osnivanja, tokom kojih je globalni životni vijek dramatično porastao i postignut je veliki napredak u borbi protiv smrtnosti djece i zaraznih bolesti, kako je istaknuo Guterres.

"Kraj COVID-19 kao globalne zdravstvene opasnosti nije samo kraj ružnog sna iz kojeg smo se probudili", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ovako više ne smijemo", rekao je Tedros.

"Sporazum o pandemiji koji države članice pregovaraju treba biti historijski i promijeniti paradigmu javnog zdravlja i moramo prihvatiti da su naše sudbine povezane", rekao je Tedros.

Nacrt sporazuma o pandemijama trebao bi biti pripremljen do 2024. godine, a njegova je svrha brže suzbiti infekcije i pravednije distribuirati zaštitne materijale, vakcine i lijekove.

"I dalje postoje velike razlike u pristupu zdravstvenim uslugama, između zemalja i zajednica te unutar njih", rekao je Tedros.

Nejednako pružanje zdravstvene zaštite između bogatih i siromašnih zemalja u središtu je ovogodišnjeg sastanka. Očekuje se povećanje obaveznih doprinosa država članica. Do sada se WHO za mnoge svoje pothvate oslanjao na dobrovoljne priloge.

Pandemija COVID-19 usmrtila je sedam miliona ljudi u svijetu, prema službenim podacima, ali stvarna brojka vjerojatno je bliža dvadeset miliona umrlih, prema procjenama WHO-a.

U maju je Tedros proglasio da COVID-19 više nije globalna zdravstvena prijetnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije