Toplotni val / Vrućine iz Sahare haraju Evropom: Najmanje devet mrtvih

28. 06. 2019. u 14:29:00 Anadolija

Shares:0

Toplotni val sa sjevera Afrike pogodio je južne i unutrašnje dijelove Evrope u kojima dnevne temperature zraka dosežu i vrijednosti do 43 stepena Celzijusa.

Od posljedica toplotnog vala u Italiji su preminule tri, a u Španiji dvije osobe. U Francuskoj se na kupalištima udavilo četvoro djece.

U Italiji je izdat narandžasti meteoalarm koji označava veliki rizik po zdravlje ljudi. Toplotnim valom najteže su pogođene regije Lobbardija, Veneto i Marche.

Najmanje desetoro djece je zbog sunčanog udara hospitalizirano u južnom italijanskom gradu Lecco.

Gradska uprava u Rimu u centru grada dijeli prolaznicima boce vode kao osvježenje, a na najfrekventnijim turističkim destinacijama angažirane su ambulantne ekipe.

Slična situacija je i u Španiji u kojoj je kod katalonskog grada Tarragona u požaru izgorjelo više od 6.000 hektara šume. U gašenje požara uključena je i španska vojska.

Toplotni val nije zaobišao ni Francusku u kojoj su kupališta puna ljudi koji traže osvježenje. Najviši, crveni meteoalarm, izdat je u četiri francuske regije.

Premijer Francuske Edouard Philippe saopćio je da je zbog toplotnog vala prekinuta nastava u više od 4.000 škola u toj zemlji.

NEMA KOMENTARA