EU / Temperature i do 45 stepeni: Do kada će trajati nezapamćen toplotni val u Europi

27. 06. 2019. u 17:18:00 Jutarnji.hr

Shares:0

Toplotni val koji je zahvatio veći dio Europe još će se pojačati u nekim zemljama kao što su Francuska, Španija i Švicarska, a očekuju se temperature više i od 40 stupeni Celzijusa.

Jučer su Njemačka, Poljska i Češka izmjerile najviše temperature ikad izmjerene u tim zemljama u junu. Za sve je kriv vruć zrak koji dolazi iz Afrike, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

U iduća tri dana očekuje se nastavak toplotnog vala, upozoravaju meteorolozi i dodaju da je do ranog poslijepodneva danas u Torinu u Italiji izmjereno čak 37 stepeni, kao i u španskoj Zaragozi, dok je u Avignonu na jugu Francuske danas 38 stepeni.

U Španiji se očekuju temperature više i od 40 stepeni, a u petak bi se one u sjeveroistočnim dijelovima zemlje mogle popeti i na 45 stepeni Celzijusa. Španske vlasti su zbog ekstremno visokih temperatura upozorile na visok rizik od šumskih požara u nekim dijelovima zemlje.

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima u Kataloniji koji su zahvatili gotovo 4000 hektara. Upozorili su da bi požar mogao progutati pet puta veću površinu zbog velike vrućine i vjetra.

Temperature će se popeti na više od 40 stupeni i u Italiji, posebno u središnjim i sjevernim regijama. Nekoliko gradova, uključujući i Rim, izdali su najviša moguća upozorenja na toplinske valove.

Jutros je u blizini željezničke stanice u Milanu pronađeno beživotno tijelo jednog 72-godišnjeg beskućnika, a vlasti su priopćile da je ekstremna vrućina zasigurno kumovala njegovoj smrti.

Turisti u Rimu su za BBC rekli da su jučer tamo izmjerili 41 stepen, a ističu da je iznimno naporno razgledavati sve znamenitosti po tako visokim temperaturama.

Parizu su postavljene fontane povezane s hidrantima, a u nekim su školama ispiti odgođeni, dok su neke škole i zatvorene.

U Toulouseu humanitarne organizacije dijele vodu beskućnicima. Vrućina u Francuskoj utječe i na zatvorenike, njih 72.000, koji svoje ćelije sada nazivaju 'pećnicama', prenosi BBC.

'Nemoguće je napraviti barem propuh jer zatvorenici sami ne mogu otvarati vrata', poručuju.

Vlasti su proširile ograničenja za vozila, već uvedena u Parizu i Lyonu, na Marseille i Strasbourg ne bi li se smanjilo zagađenje zraka.

Neke škole odgodile su ljetne ispite, a u dijelovima sjeverne Francuske proglašeno je upozorenje zbog suše i uvedena su ograničenja u opskrbi vodom za tvrtke, poljoprivrednike i građane. Zabranjen je i transport životinja dok ne prođe toplinski val.

Na plažama na jugu Francuske ove sedmice umrlo je troje ljudi, prenosi Midi Libre. Zdravstvene vlasti najgore tek očekuju.

Danas je u Njemačkoj zabilježen temepraturni rekord za juni - u Brandenburgu je izmjereno 38,6 stepeni. Radzyn u Poljskoj i Doksany u Češkoj izmjerili su danas 38.2, odnosno 38.9 stepeni. Temperature su se penjale do 30 stupnjeva čak i na velikim nadmorskim visinama u Alpama, pa su tako i u Austriji zabilježili rekorde.

Očekuje se da će i u Ženevi, Bernu i Zurichu u Švicarskoj biti 39 ili 40 stepeni. Vruće će biti i u Hrvatskoj,, a kasno poslijepodne i u noći na petak u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno će biti izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak. Za danas je na snazi crveno upozorenje za Zagreb, a narančasta za područja Karlovca, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

NEMA KOMENTARA