Opasan kriminalac: Kako je Elvis Tominović prevario Airbnb, New York i hiljade ljudi

Radiosarajevo.ba
Opasan kriminalac: Kako je Elvis Tominović prevario Airbnb, New York i hiljade ljudi
Foto: Twitter / Elvis Tomovic

Njujorške gradske vlasti ovih su dana podnijele tužbu protiv 13 iznajmljivača stanova koji su stvorili mrežu "unosnih i nezakonitih operacija" na čijem je čelu bio umirovljeni hokejaš srbijanskih korijena Elvis Tominović, inače rodom iz Rijeke.

Ta je mreža iznajmljivača, navodi se u tužbi, gostima obećala "siguran, sanitaran i legalan najam", iako u stvarnosti nije bilo tako.

Oni su na poznatoj platformi Airbnb s lažnim profilima nudili smještaj turistima koji je bio čista prevara.

"Friško renovirani stan pored East Rivera s pogledom na cijeli New York!" ili "Čista i veoma udobna soba s balkonom 15 minuta udaljena od centra New Yorka!" – bili su neki od tih oglasa kojima su privukli gotovo 70.000 gostiju u 36 različitih zgrada širom New Yorka, a njihovim vlasnicima priskrbili pet miliona dolara, piše Novac.hr.

U stvarnosti, bilo je posve drugačije. "Stan je pretrpan smećem", "sav namještaj u prostoru je potrgan", "okolo hodaju mravi i stonoge, a svaki ugao pun je crne plijesni", bile su neke od pritužbi prevarenih stanara naizgled privlačne zgrade u njujorškom naselju Astoria u Queensu.

Riječ je o trokatnici koja je u urbanističkom planu New Yorka upisana kao zgrada s tri stana.

No, kada je inspekcija došla ondje, saznalo se da je vlasnik ilegalno renovirao ta tri stana i pretvorio ih u 12 odvojenih i skučenih soba za najam, po četiri na svakom spratu, s ukupno 24 kreveta.

Samo na toj nekretnini, koja je najednom postala hotel, Tominović je zaradio 210.000 dolara, piše Novac.hr.

Na sličan način renovirao je rezidencijalne jedinice u još 35 zgrada koje posjeduje u Queensu, Brooklynu i Manhattanu.

Tamo je od 2015. do ove godine u 24.330 soba smjestio 68.873 korisnika Airbnba.

Tominović je jedan od 13 optuženih, a u toj prevari, a pomagali su mu i članovi njegove porodice te neki prijatelji.

Sestra Elvisa Tominovića, njegovi roditelji, životna partnerica te njezina sestra, kao i četiri korporacije s kojima su svi povezani tokom četiri godine veoma su uspješno varali Airbnb, njegove korisnike i Grad New York.

S 28 uglavnom lažnih korisničkih profila, različitim brojevima telefona i IP adresa, Tominović i njegovi jataci nisu privlačili previše pažnje.

Čak 14 od tih profila koristio je Elvis Tominović i njima je primio 3872 rezervacije na 73 različita Airbnb oglasa u 18 zgrada u Queensu i Manhattanu, čime je zaradio 878.515 dolara.

Osim lažnih profila i brojeva telefona, ilegalni iznajmljivači služili su se i lažnim adresama stanova za najam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije