Europa gori, toplotni udar odnio sedam života

Hina
Europa gori, toplotni udar odnio sedam života
Foto: Twitter / Visoke temperature u Europi

Požari su tokom vikenda poharali dijelove Francuske i Španije, dok Europa bilježi rekordne temperature od čijih je posljedica u nekoliko europskih zemalja umrlo najmanje sedam osoba.

Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dostigle čak 45,9 stepeni Celzija, što je viša temperatura nego u kalifornijskoj Dolini smrti. Val vrućine izazvao je brojne požare u kojima je spaljeno oko 550 hektara zemlje i uništeno nekoliko kuća i vozila.

Muškarac je umro tokom biciklističke utrke u jugozapadnoj francuskoj regiji Ariege, u podnožju Pirineja, a jedna je pedesettrogodišnjakinja preminula nakon što se požalila na slabost, rekao je u nedjelju lokalni javni tužitelj Laurent Dumaine, dodavši da policija istražuje tačan uzrok smrti.

Meteorolozi kažu da slabljenje visinske mlazne struje izaziva sve više zastoja vremenskih sustava i dovodi do rasta ljetnih temperatura. Pet najtoplijih ljeta u Europi u posljednjih 500 godina evidentirano je u ovom stoljeću.

U Španiji je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti.

Temperature u Gironi, na sjeveroistoku Španije, u petak su dosegnule 43,9 Celzijevih stupnjeva, što je najviša temperatura registrirana dosad u tom katalonskom gradu.

Većina požara, koji su posljednjih nekoliko dana pogodili Španiju, ugašena je i sada su pod kontrolom, no vatrogasci se bore da pod kontrolu stave požar koji hara središnjim pokrajinama Toledom i Madridom, a koji je od petka uništio više od 20 kvadratnih kilometara.

Premda su se temperature u nedjelju blago smanjile, španska nacionalna meteorološka agencija u nekim dijelovima zemlje predviđa zadržavanje temperatura do 40 stepeni Celzijevih. To se posebno odnosi na sjeveroistočni dio zemlje.

U nekoliko posljednjih dana zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarom: osim dvojice francuskih biciklista, dvije su osobe umrle od posljedica vrućine u Španiji, a još tri u Italiji.

Njemački hidrometeorološki zavod upozorio je na ekstremnu vrućinu u nedjelju, prognoziravši temperature do 39 Celzijevih stepeni od Saske na istoku zemlje do područja gornje Rajne na zapadu.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izvijestila je da bi 2019. mogla biti među najtoplijim godinama kada su temperaturni rekordi posrijedi, a razdoblje od 2015. do 2019. bi moglo biti najtopliji petogodišnji period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije