Von der Leyen: Talibane ne priznajemo, saslušat ćemo ih, sudit ćemo po riječima

0
AA
Von der Leyen: Talibane ne priznajemo, saslušat ćemo ih, sudit ćemo po riječima
Foto: Fena / Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas u Madridu kako ne priznaju talibane niti s njima imaju bilo kakav politički kontakt. Poručila je kako imaju samo operativne kontakte jer žele spasiti ljudske živote.

Španski premijer Pedro Sanchez, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell posjetili su u subotu vojnu bazu Torrejon de Ardoz u Madridu, gdje se nalaze Afganistanci evakuisani iz te zemlje u koordinaciji s EU-om.

Nakon obilaska vojne baze u Madridu, Sanchez, Leyen i Michel su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zvanično: Ajla Alimanović više nije direktor FK Sarajevo. Evo ko će je zamijeniti

Zvanično: Ajla Alimanović više nije direktor FK Sarajevo. Evo ko će je zamijeniti

Pomoć zemljama koje su prihvatile Afganistance 

Leyen je poručila kako se humanitarna pomoć Afganistanu mora nastaviti, te kako su spremni pomoći zemljama koje prihvataju afganistanske izbjeglice.

"Nemamo nikakav politički kontakt s talibanima, ne priznajemo talibane. Imamo samo operativni kontakt za spašavanje ljudskih života. Želimo osigurati dovođenje ljudi u Kabulu na aerodrom. Možemo saslušati talibane, ali sudit ćemo im po riječima. Režim koji negira prava djece i žena neće dobiti niti jedan euro", poručila je Leyen.

Michel: Želimo odbranu ljudskih prava u Afganistanu 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je kako bi međunarodna zajednica trebala nastaviti pokušavati braniti svoje temeljne principe u Afganistanu.

"Radit ćemo na tome da ono što je do sada učinjeno ne bude izgubljeno. Nadamo se da postoji ravnoteža između garancije sigurnosti i dostojanstva projekta Evrope. Ono što želimo u Afganistanu je više stabilnosti, braneći ljudska prava, naše vrijednosti i naše interese", istakao je Michel.

Michel je na kraju naglasio kako je situacija u Afganistanu "i dalje dramatična i bez presedana".

Španski premijer Sanchez kazao je kako posljednjih 20 godina u Afganistanu nije uzalud potrošeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije