Volonter priznao da je podmetnuo požar u katedrali u Nantesu

AA
Volonter priznao da je podmetnuo požar u katedrali u Nantesu
Foto: EPA-EFE / Nantes

Volonter porijeklom iz Ruande priznao je danas da je izazvao nedavni požar u gotičkoj katedrali u francuskom Nantesu.

U subotu, 18. jula izbila su tri požara koji su izazvali materijalnu štetu u katedrali u Nantesu, a policija je privela, a dan kasnije na slobodu pustila 39-godišnjeg imigranta iz Ruande koji je prvobitno negirao da je odgovoran za požar.

Volonter, koji je bio zadužen za zatvaranje katerdrale noću, danas je pak policiji priznao da je podmetnuo požare, a policija ga je ponovo uhapsila i protiv njega je podignuta optužnica.

Više od stotinu vatrogasaca uspjelo je ugasiti požar u katedrali Saint-Pierre-et-Saint-Paul, zbog kojeg optuženom volonteru prijeti zatvorska kazna u trajanju do deset godina.

Požar je izbio samo godinu dana od velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame u kojemu je uništen krov i vrh tornja katedrale.

Iako šteta nije tolikih razmjera kako se isprva činilo, teško je i procijeniti vrijednost izgorjelih orgulja koje su datirale iz 17. stoljeća.

Nije ovo bio prvi požar koji je oštetio katedralu u Nantesu. Djelomično je uništena u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, a u požaru 1972. potpuno je izgorio krov. Katedrala je obnovljena 13 godina poslije kada je drveni krov zamijenjen betonskom konstrukcijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije