Volodimir Zelenski uputio jasnu poruku Albaniji

11
Anadolija
Volodimir Zelenski uputio jasnu poruku Albaniji
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Albaniju da zatvori luke za ruske brodove i uvede ograničenja za ruske turiste.

"Molim vas da ruskim brodovima zabranite ulazak u luke i ograničite protok ruskih turista, jer nikad ne možete znati ko vam je došao, možda su to ubice koje su bile u Buči ili koljači iz Mariupolja ili oni koji potkopavaju vašu državu", rekao je Zelenski u videopozivu albanskom parlamentu.

On je naglasio važnost uvođenja embarga na rusku naftu i efikasnog blokiranja svih šema koje Rusija koristi da obmane međunarodnu zajednicu i zanemari sankcije.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

"Koliko god to bilo teško, potrebno je ograničiti trgovinu s Ruskom Federacijom. Čak i ako ne danas, onda će sutra Rusija namjerno koristiti trgovinske veze da udari i na vaše tržište, kada od vas budu htjeli neke političke ustupke. Potrebno je na vrijeme lišiti Rusiju ovog instrumenta", rekao je ukrajinski lider.

Zelenski je dodao da bi ruske banke trebale biti potpuno isključene iz globalnog finansijskog sistema.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da njegova zemlja može biti značajna za Ukrajinu svojim glasom u NATO-u i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Albanija stoji uz Kijev od prvog sata (ruske) agresije na Ukrajinu", rekao je Rama.

Zelenski je prenio čestitke povodom Ramazanskog bajrama i dodao da od 24. februara cijela ukrajinska zajednica nije doživjela nijedan miran dan.

Albanija je ranije osudila ruski napad na Ukrajinu i izrazila solidarnost s ukrajinskim narodom. Osim toga, ova država stala je na stranu Evropske unije (EU) u uvođenju sankcija Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije