Volodimir Zelenski: Imam plan za pobjedu, prisilit će Rusiju da prekine rat

0
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski: Imam plan za pobjedu, prisilit će Rusiju da prekine rat
Foto: DPA / Volodimir Zelenski

Američki predsjednik Joe Biden dao je naslutiti da bi Washington mogao ukinuti ograničenja Ukrajini za upotrebu američkih dalekometnih projektila protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Ako do toga dođe, ispunili bi se višemjesečni zahtjevi Ukrajine za ublažavanjem ograničenja na američko oružje, za koja ukrajinski zvaničnici tvrde da ih usporavaju u odbrani od ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mnogo je puta pozvao Zapad da dopusti njegovim snagama da koriste zapadno dalekometno oružje za napad na Rusiju.

Američki šef diplomatije Antony Blinken boravi u Kijevu i postavlja se pitanje hoće li tokom njegove posjete biti objavljena ta ključna odluka. S Blinkenom je i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy te će zajedno održati važne sastanke s Ukrajincima.

Edin Džeko oštro reagovao prema navijaču: "Misliš da si smiješan?"

Edin Džeko oštro reagovao prema navijaču: "Misliš da si smiješan?"

Zelenski najavio "plan za pobjedu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da ima "plan pobjede" koji će predstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu kasnije ovog mjeseca. Kako kaže, plan će natjerati Rusiju da diplomatski okonča svoj rat. Ukrajinski zvaničnik rekao je da će plan djelovati na jačanje Kijeva i imati "psihološki" utjecaj na Moskvu, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Dodao je da će plan morati biti predstavljen ukrajinskim saveznicima prije drugog međunarodnog summita o miru koji želi održati kasnije ove godine. "Ako partneri podrže plan, Ukrajini će biti lakše prisiliti Rusiju da prekine rat", rekao je.

"Čemu služi ovaj plan? To je ozbiljno jačanje Ukrajine i, po mom mišljenju, to će imati i psihološki i politički utjecaj na odluku Rusije da prekine ovaj rat", rekao je Zelenski.

Zelenski je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare potkraj augusta, ne ulazeći u pojedinosti. Tada je samo rekao da je ukrajinski upad u rusku Kursku oblast početkom augusta dio tog plana, u nadi da će Ukrajina time steći snažniju poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom. Republikanci su duboko podijeljeni u vezi Ukrajine i izborni uspjeh Donalda Trumpa mogao bi radikalno promijeniti američku vanjsku politiku. Trumpovi saradnici dali su naslutiti da bi, u slučaju da on pobijedi, koristili pomoć kako bi prisilili Kijev na teritorijalne ustupke Rusiji kako bi se zaustavilo rat.

Zelenski je pozvao Veliku Britaniju i SAD da donesu "snažne odluke", misleći pritom na dopuštenje za korištenje oružja dugog dometa duboko u Rusiji. "Malo kasnije ću razgovarati s Blinkenom i ministrom vanjskih poslova Velike Britanije. Ne znam sve detalje našeg razgovora. Bit ću otvoren i iskren", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije