Khartoum / Vojska Sudana potvrdila: Omar al-Bashir nalazi se u kućnom pritvoru

14. 04. 2019. u 14:51:00 Fena, Anadolija

Shares: 0

Komandant Snaga za brzu podršku (RSF) potvrdio je da se svrgnuti sudanski predsjednik Omar al-Bashir nalazi u kućnom pritvoru u Khartoumu, javlja Anadolu Agency (AA).

„Al-Bashir nije napustio Sudan“, kazao je general pukovnik Mohamed Hamdan Daqlo za državnu televiziju te afričke zemlje.

Sudanska vojska u četvrtak je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je također osnovala Vojni savjet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Na čelo vijeća prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Auf koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfattah Burhan.

Daqlo je kazao da je vojska Sudana u jeku masovnih protesta preuzela vlast u zemlji i svrgnula predsjednika Al-Bashira.

Na upit da li će Al-Bashir biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) za procesuiranje za zločine u Darfuru, Daqlo je kazao da će tu odluku donijeti narod Sudana.

Sudan će izabrati novu vladu koja će odlučiti na koji način će biti procesuirani svi počinioci zločina, uključujući i Al-Bashira“, kazao je Daqlo.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA