Ko je žena o kojoj priča svijet, a simbol je protesta u Sudanu

Radiosarajevo.ba
Ko je žena o kojoj priča svijet, a simbol je protesta u Sudanu
Foto: EPA-EFE / Protesti u Sudanu

Jedna fotografija postala je simbol političkog i društvenog previranja u Sudanu i borbe.

Vojska potvrdila preuzimanje vlasti, uhapšen predsjednik Sudana i ukinut Ustav

Fotografija, koja je "pomjerila" društvene mreže, napravljena je pametnim telefonom ove sedmice tokom demonstracija u Sudanu protiv režima predsjednika Omar al-Bashira.

Na pomenutoj fotografiji, žena stoji na krovu automobila u bijeloj haljini sa jednom rukom podignutom ka nebu, prstom okrenutim prema gore, a stoji u gomili ljudi koji su pokušali svojim telefonima da zabilježe, kako su neki rekli, "historijski trenutak".

Fotografiju je objavila u utorak na Twitteru Lana H. Haroun, u srijedu ujutro je već imala 50.000 "lajkova", da bi nakon toga počela da "živi sopstveni život".

Ubrzo se saznalo da je govornica na automobilu Alaa Salah, 22-godišnja studentica i aktivistkinja, koju na društvenim mrežama već zovu "Statua slobode Sudana" ili "Kendaka", što znači "snažna žena - revolucionarka".

"Prilično sam siguran da će to biti slika revolucije", rekao je Hind Maki, sudansko-američki pedagog protiv rasizma u Čikagu koji je objavio fotografiju na jednoj društvenoj platformi.

Alaa Salah je samo jedna od žena koje su preuzele važnu ulogu tokom antivladinih protesta u Sudanu, piše B92.

Protesti protiv Al-Bashira trajali su od decembra 2018. godine, a rezultirali su državnim udarom, tako što je vojska prisilila autokratskog predsjednika Omara al Bashira da podnese ostavku poslije 30 godina na vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije