Vojna parada na Dan pada Bastille: "Leteći čovjek" ukrao šou

Radiosarajevo.ba
Vojna parada na Dan pada Bastille: "Leteći čovjek" ukrao šou
Foto: Twitter / Dan pada Bastille

Povodom obilježavanja najvažnijeg nacionalnog praznika u Francuskoj, Dan pada Bastille, u Parizu je upriličena vojna parada.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokazao je na paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje odbrambene kapacitete Evropske unije (EU) isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju. 

Zastave deset zemalja članica Evropske inicijative za intervenciju, istaknute su na današnjoj vojnoj paradi u aveniji Jelisejska polja u Parizu. 

Iako su prisutni na paradi imali priliku svjedočiti defileu više od 4.000 pripadnika oružanih snaga, 69 aviona i 39 helikoptera, najveću pažnju privukla je spektakularna scena "letećeg čovjeka" u kojoj je džet-ski šampion Franky Zapata letio na svom "Flyboardu". 

Osim domaćina, predsjednika Emmanuela Macrona, defile su gledali i njemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i drugi gosti. 

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor. 

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu. 

Ta revolucija označava epohu slobode od feudalnog pritiska i nepravednosti, ukidanje formi ovisnosti i lične neslobode ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije