Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un nadzirao testiranja dva projektila

0
Radiosarajevo.ba
Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un nadzirao testiranja dva projektila
Foto: EPA-EFE / Ispaljivanje projektila u Sjevernoj Koreji

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nadzirao je lansiranje dva dalekometna strateška krstareća projektila, javili su državni mediji, prenose agencije.

Mediji navode da su probe potvrda pouzdanosti i operativnosti naoružanja sa nuklearnim kapacitetima koji su stavljeni u službu vojnih jedinica.

"Probno ispaljenje obavljeno je jučer i usmjereno je na jačanje borbene efikasnosti i moći krstarećih raketa raspoređenih u jedinicama vojske radi operativnosti taktičnog nuklearnog oružja", javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Ispaljivanje projektila u Sjevernoj Koreji

U saopštenju se navodi da je probno lansiranje novo i jasno upozorenje "neprijateljima" i da lider Kim Jong UN treba da nastavi sa proširenjem operativne sfere nuklearnih strateških oružanih snaga kako bi se odlučno riješila bilo kakva vojna i ratna kriza.

Početkom sedmice, KCNA je javila da je Kim Jong UN predvodio nuklearno taktičke manevre čija je meta bila Južna Koreja u znak protesta zbog nedavnih zajedničkih pomorskih vježbi južnokorejskih i američkih snaga a u kojima je učestvovao i nosač aviona.

Prema navodima KCNA, dva projektila koja su juče probno lansirana letjela su oko 10,234 sekundi i pogodila su metu udaljenu 2.000 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije