Kim Jong Un optužio svoju vladu da je nesposobna

0
Fena
Kim Jong Un optužio svoju vladu da je nesposobna
EPA / Kim Jong Un

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un otvoreno je optužio svoj vladu za nesposobnost zbog načina na koji se nosi sa sve većim ekonomskim problemima u ovoj izoliranoj komunističkoj zemlji, izvijestili su u petak državni mediji.

"Vlada nije uspjela igrati vodeću ulogu u stvaranju planova za ključna ekonomska područja", kazao je Kim u četvrtak na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta Radničke stranke, prenosi dpa.

Optužio je vladu da se previše fokusira na ispunjavanje ekonomskih brojki i proizvoljnih ciljeva, umjesto da iznese "jasnu taktiku" za pokretanje ekonomije.

Kimove primjedbe na četvorodnevnoj sjednici dolaze mjesec dana nakon što je priznao greške u ekonomskoj politici na kongresu vladajuće Radničke stranke.

Ciljevi petogodišnjeg razvojnog plana uspostavljenog 2016. godine nisu ispunjeni "u većini područja", rekao je tada Kim, navela je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Kongres u januaru tada je usvojio novi petogodišnji plan o kojem su ove sedmice razgovarali stranački dužnosnici.

Niz prirodnih katastrofa, uključujući poplave i štete od oluja, kao i pandemija koronavirusa, negativno su uticali na ovu izoliranu zemlju koja je takođe podvrgnuta oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog naoružavanja.

Nakon vijesti o širenju koronavirusa, Sjeverna Koreja je ubrzo zatvorila granice što je zadalo težak udarac trgovini s Kinom, koja je esencijalna za ovu siromašnu državu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije