Vođa Afganistanaca koji se nisu predali talibanima: Predaja nije u mom rječniku

0
Radiosarajevo.ba
Vođa Afganistanaca koji se nisu predali talibanima: Predaja nije u mom rječniku
Foto: Twitter / Ahmad Massoud

Ahmad Massoud nalazi se u udaljenoj bazi u afganistanskoj provinciji Panjshir.

On je sin i nasljednik legendarnog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda, vođe otpora protiv Sovjeta i talibana koji je ubijen 2001. godine.

Kako je Kabul ponovo pao pod talibane, mladi Massoud uputio je snažan poziv na otpor.

"Mi Afganistanci se nalazimo u situaciji u Evropi 1940. godine", rekao je on 16. augusta.

"Osim u Panjshiru, debakl je gotovo potpun, a duh saradnje s talibanima širi se među pobijeđenima, koji su izgubili ovaj rat zbog sopstvenih propusta. Samo mi stojimo. I nikada nećemo popustiti", poručio je Massoud.

Novinar The Wall Street of Journala Bernard-Henri Lévy razgovarao je telefonom sa Massoudom.

Kako je objasnio, glas mu je bio jasan, ali isprekidan.

Pitao da je o glasinama koje kruže i tiču se odustajanja,

"To je propaganda. Očigledno je da među vama ima defetista koji svoje želje pogrešno smatraju stvarnostima. Dakle, ne. Objasnite ovo: Nema govora o odustajanju od borbe. Ovdje u Panjshiru naš otpor tek počinje", poručio je Massoud.

Šta je sa tvrdnjama lidera talibana Sirajuddina Haqqanija da se Massoud "povlači?"

“Ponavljam - dezinformacija. Nikada nećemo prihvatiti nametnuti mir i opirat ćemo se dok ne postignemo pravdu i slobodu. . . . Bez predaje, naravno. Više bih volio umrijeti nego odustati. Ja sam sin Ahmad Shah Massouda. Predaja nije u mom rječniku", poručio je Massoud.

The Wall Street of Journal podsjetio je i na razgovor sa njim od prošle godine.

"Volim tri stvari na ovom svijetu - knjige, vrtove i astronomiju koju sam naučio... na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji mi je usadio naviku da svake noći gledam u nebo i njegova sazviježđa", naveo je tada Massoud.

Ali, on je odlučan slijediti primjer svog oca koji ga je naučio da narod čini jakim "duh otpora", čak i kada je prisutna neravnoteža snaga.

"Morate svim srcem vjerovati u svoju misiju. Za mene je ta misija neopoziva, bez obzira na cijenu. Moj otac je imao tu snagu u sebi. Nikada nije sumnjao. Učinit ću sve što mogu da budem vrijedan njegovog primjera, njegove odlučnosti i njegove tihe hrabrosti", poručio je Massoud.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije