Biden dao obećanje, Borrell tvrdi suprotno: Nemoguće evakuisati sve iz Afganistana

0
Radiosarajevo.ba
Biden dao obećanje, Borrell tvrdi suprotno: Nemoguće evakuisati sve iz Afganistana
FOTO: Fena / Josep Borrell

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell ocijenio je da je "nemoguće" evakuirati sve afganistanske suradnike zapadnih vlasti do 31. augusta i izrazio žaljenje zbog toga što sigurnosne mjere koje su Sjedinjene Američke Države uvele u kabulskoj zračnoj luci ometaju evakuaciju.

Američka administracija je odredila 31. august za konačno povlačenje svojih snaga iz Afganistana i planira evakuirati više od 30.000 Amerikanaca i afganistanskih civila, piše Hina.

"To je matematički nemoguće", ocijenio je Borrell u telefonskom razgovoru za agenciju AFP.

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

"Koliko znam, Amerikanci nisu rekli da će ostati poslije tog roka. No, možda će promijeniti mišljenje", dodao je.

"Problem je pristup zračnoj luci. Mjere kontrole i sigurnosti koje provode Amerikanci su veoma stroge. Žalili smo se. Molili smo ih da budu popustljiviji. Ne uspijevamo osigurati prolazak našim saradnicima", priznao je.

Podsjećamo, američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da će američke snage ostati u Afganistanu dok svi Amerikanci ne budu evakuisani, čak i ako to znači da su ostali nakon datuma povlačenja 31. augusta.

"Ako ostane još američkih građana, ostat ćemo tamo dok ih sve ne izvučemo", rekao je Biden u intervjuu za ABC News dan nakon što su ga mnogi američki zakonodavci pritisnuli da produži rok koji je odredio za konačno povlačenje, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije