SAD snažno se protive širenju izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

2
AA
SAD snažno se protive širenju izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali
AA / Sukobi u Jerusalemu

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazile su duboku zabrinutost izraelskim planom proširenja ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji Zapadna obala, koja je pod okupacijom Izraela.

"Duboko smo zabrinuti zbog planova izraelske vlade da proširi hiljade stambenih jedinica, od kojih su mnoge duboko na Zapadnoj obali", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na konferenciji za novinare.

Price je izrazio zabrinutost zbog objavljivanja tendera u nedjelju za izgradnju novih 1.300 stambenih jedinica u nizu ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

"Snažno se protivimo proširenju tih naselja, koja su potpuno u suprotnosti sa nastojanjima da se smanje tenzije i osigura mir, a njihovo proširivanje dodatno šteti izgledima za rješenje krize na bazi uspostave dvije države", poručio je Price.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u nedjelju je osudio izraelske planove i rekao da da ih smatra oštrom agresijom na Palestinu.

Zapadna obala, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja u toj regiji ilegalna. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije