Izrael nastavlja sa gradnjom na palestinskoj teritoriji

1
Radiosarajevo.ba
Izrael nastavlja sa gradnjom na palestinskoj teritoriji
FOTO: AA / Ilustracija

Izrael je u nedjelju najavio raspisivanje tendera za izgradnju 1.355 novih stambenih jedinica u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Jačanje i širenje jevrejskih naselja u Judeji i Samariji je neophodna i vrlo važna stvar u viziji cionističkog poduhvata. Nakon dugog perioda stagnacije u izgradnji u Judeji i Samariji, pozdravljam izgradnju preko 1.000 stambenih jedinica. Nastaviću da održavam jevrejska naselja u Judeji i Samariji”, rekao je ministar građevinarstva i stanovanja Zeev Elkin.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku Izraela o izgradnji novih stambenih jedinica.

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

"Izrael otvoreno insistira na izgradnji kolonijalnih naselja i implementaciji okupacionih projekata na palestinskim zemljama, ignorišući stav međunarodne zajednice i SAD-a po ovom pitanju", navodi se u saopštenju.

Prema međunarodnom pravu Zapadna obala, uključujući Istočni Al-Quds, smatra se "okupiranom teritorijom", zbog čega su sva jevrejska naselja tamo ilegalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije